U trendu

Japanski zvaničnici: Karantin na kruzeru nije bio savršen

TOKIO – Japanski zdravstveni zvaničnici i eksperti priznali su danas da karantin na kruzeru Dajmond Princes u luci Jokohama nije bio savršen, ali su branili odluku Japana da pusti oko 1.000 putnika posle 14 dana.

Zvaničnici su rekli da su se japanske zdravstvene vlasti suočile sa teškim izazovima u ophođenju s brodom pod stranom upravom, za koji su potrebni međunarodni pregovori u nedostatku utvrđenih pravila u takvoj krizi, prenosi AP.

„Brod nije bio projektovan kao bolnica. Brod je brod“, rekao je bivši regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Šigeru Omi.

Prema njegovim rečima, naravno da izolacija nije bila idealna kao što bi se očekivalo od bolnice, iako je, kaze, izolacija donekle bila efikasna, ali u velikoj meri nije bila savršena.

Na brodu je zaraženo više od 690 ljudi, a troje je umrlo.

Broj pacijenata u Japanu i dalje raste, a izvan broda ima oko 150 slučajeva.

Japanskim putnicima koji nisu delili sobu sa pacijentima, a rezultati testa su im bili negativni i nisu imali simptome, na kraju karantinskog perioda od 14 dana bilo je dozvoljeno da se vrate kući javnim prevozom, što je viđeno kao alarmantan znak japanskog nedostatka osećaja za krizu.

Omi je, međutim, rekao da se prema putnicima koji su prošli kriterijume treba odnositi kao prema svima drugima, a oni koji često posećuju javna mesta jednako su rizični.

Većina od oko 1.000 članova posade ostaje na brodu pod karantinom. Zbog potrebe da upravljaju brodom i služe putnike tokom originalnog karantina, članovi posade nisu mogli da budu pravilno izolovani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.