U trendu

Javni dug nije povećani, BDP 50 milijardi evra

BRISEL – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da Srbija ima novca da finasira deo pruge Beograd-Severna Makedonija i da se javni dug Srbije gotovo nije povećao u odnosu na 2012./2013.i pored poplava i korone, kao i da je Srbija danas uspešna zemlja.

Vučić je, upitan da li će država imati novca da finansira deo pruge Beograd-Severna Makedonija, jer neki tvrde da je udvostručen dug zemlje, kazao da s jedne strane neko ne želi da govori istinu, a s druge neko ne razume.

Naglasio je da je današnji javni dug 26 milijardi evra, a da je bio 2012./2013.bio 21,1 milijardi evra.

„Uprkos poplavama i koroni se gotovo nije uvećao. Istovremeno nije isto da li dug otplaćujete sa platom od 1.000 evra i 350 evra“, objasnio je on.

Kazao je da Srbija odlično stoji po stopi javnog duga prem BDP-u, koji se neće povećati preko 60 odsto.

Vučić je ukazao da se javni dug ne meri po apsolutnim ciframa, već po tome kako jedna ekonomija može da podnese.

Rekao je da je javni dug 2012.bio 56 odsto, a da je danas 58 procenata, iako je zemlja morala da se suoči sa poplavama i koronom.

Snaga zemlje se od tada dramatično uvećava i naš BDP nije više 32 ili 33 milijardi već se približava 50 milijardi evra.

„Svi koji su korektni to odlično razumeju. Od MMF i bilo koga drugog nismo dobili primedbe. Onima koji ne žele da cuju i pomire se sa činjenicom da je Srbija uspešna zemlja, da nije više gubitnik kao u njihovo vreme, ja ću da pomogme da žive još bolje i moćiće da veruju svojim novčanicima, novim muzeijam, domovima zdravlja, bolnicama, umesto besmislicama koje objavljuju po društvenim mrežama“, poručio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.