U trendu

Je l to haška pravda-Srbi osuđeni na ukupno 1.138 godina?

NJUJORK/BEOGRAD – Srbi su u Haškom tribunalu osuđeni na ukupno 1.138 godina, dok Hrvati, bosanski muslimani i Albanci nisu ni za jedan zločin počinjen nad Srbima, što pokazuje kako je haška pravda skrojena, ji da po presudama tribunala niko nije odgovoran za zločine nad Srbima, izjavio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, u video obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, kazao da mnogi na toj sednici to neće razumeti, ali da treba navesti činjenice koje potkrepljuju kako izgleda haška pravda.

„Srbi su osuđeni na ukupno 1. 138 godina zatvora, u isto vreme Haški tribunal nije optužio nijednog Hrvata za zločine protiv Srba, ni u akcijama Medački džep, ni Bljesak ni Oluja“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da su tužioci Haškog tribunila, kako je rekao, namerno odabrali tri vojna i politička lidera Hrvata, bosanskih muslimana i Albanaca, na tri teritorije gde su bili počinjeni zločini protiv Srba – Gotovinu, Orića i Haradinaja.
„I po istom obrascu svi oni su bili osuđeni, uz izuzetak Haradinaja jer se nije pojavio nijedan svedok. Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora u prvom stepenu, ali je tajanstvenom odlukom u drugom stepenu sa tri prema dva presuda promenjena u oslobadajanje. Orić je za zločine protiv Srba u Bosni u prvom stepenu bio osuđen, ali je misterioznom odlukom drugostepenog suda i glasanjem tri prema dva oslobođen svake odgovornosti. Svi svedoci protiv Haradinaja su se ili ubili su umrli u vrlo čudnim okolnostima“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da ne želi da veruje da neko želi da kaže kako nije bilo zločina protiv Srba.

„Ali, sudeći prema presudama Haškog tribunala – niko nije odgovoran za te zločine. Ipak, mi u Srbiji ćemo pokazati odgovornost i borićemo se za mir i stabilnost i pomirenje u regionu i pozivamo članice SB da nam pomognu racionalnim, pragmatičnim pristupom i poštovanjem međunarodnog zakona, a ne pokušajima dalje kriminalizacije Srbije koja je mala zemlja, sa hrabrim i ponosnim narodom koji je podneo najveće žrtve tokom Prvog i Drugog svegskog rata. Sa ljudima koji žele da žive u miru sa svojim susedima. Mislim da ne tražimo mnogo“.

Naglasio je, takođe, da je Srbija zemlja koja najbrže raste na Zapadnom Balkanu i da su Srbiji važne dobre veze sa susedima i da je uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala okrenuta budućnosti, a ne prošlosti.

„Imamo jednu poruku za građane Srbije i Srbe u celom regionu – glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni ni zašta, na nama je da radimo još marljivije, da otvaramo fabrike i borimo se za našu decu i našu budućnost“, zaključio je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar