U trendu

Jedan od vodja Žutih prsluka: Odbijamo svaku političku pomoć, i od Italijana

Jedan od vodja francuskog gradjanskog pokreta „Žuti prsluci“ Erik Drue izjavio je danas da pokret nije politički i da odbija svaku političku pomoć, i od Italijana, preneli su francuski mediji.

Posle sastanka potpredsednika italijanske vlade Luidjija Di Maja s nekim predstavnicima pokreta, što je izazvalo diplomatsku krizu izmedju Francuske i Italije, vodje „žutih prsluka“ su se distancirale od sastanka, a to je izazvalo nesuglasice i unutar samog pokreta, preneo je BFMTV.

Drue, koji je prvobitno rekao da ga svaka podrška pokretu zanima, potom je naveo da je svaka podrška važna ali ne sme da bude politička. „Naša grupa nije politička i odbijamo svaku političku pomoć, bez obzira odakle dolazi. Počeli smo sami i završićemo sami“, rekao je Drue.
Žuti prsluci, koji se pripremaju za nastavak protesta za sutra širom Francuske, najavili su i okupljanje u blizini granice sa Italijom.

Jedan od vodja Maksim Nikol izjavio je da će on predvoditi to okupljanje kod granice jer „Žuti prsluci“ žele da razgovaraju sa italijanskim medijima kako bi im objasnili da su oni apolitički pokret.

„Želim da pokažem ko su pravi Žuti prsluci. Osobe sa kojima je Di Majo razgovarao su loši sagovornici“, rekao je Nikol.

Poslednjih nedelja su se pojavile spekulacije o izbornoj listi pokreta za predstojeće izbore za Evropski parlament. Ta lista je još neizvesna, a inicijatorka te liste Ingrid Levavaser se sama distancirala od sastanka sa Di Majom, javila je televizija LCI.

„To je potpuna uzurpacija. To podriva naš rad“, rekla je ona.

Sa Di Majom se sastala grupa s lokalnim liderom Kristofom Šalansonom, koji je posle sastanka kritikovan unutar pokreta i na društvenim mrežama.

Nikakva konkretna saradnja nije dogovorena na tom sastanku koji je Di Majo ocenio kao „lep susret“ tokom kojeg se razgovaralo o pravima, demokratiji i situaciji u Francuskoj i Italiji.

Francuska diplomatija je zbog tog sastanka i ranije ponovljenih kritika dvojice italijanskih potpredsednika, Di Maja i Matea Salvinija, na račun rada francuskih vlasti, što se smatra i mešanjem u unutrašnja pitanja zemlje, na odredjeno vreme vratila svog ambasadora iz Rima.

Žuti prsluci su za sutra najavili protest u aveniji Jelijskih polja u Parizu, kao i skupove u većim gradovima, Bordou, Nici, Renu, Lionu.

Iako svake subote opada broj okupljenih, pokret uporno poziva na dalja okupljenja.

Protesti prošle subote bili su posvećeni povredjenima na demonstracijama, a sutrašnji skupovi će biti posvećeni apolitičnosti pokreta. Na društvenim mrežama se pojavljuju i slogani za sutrašnje proteste medju kojima „Naša sloboda, do italijanske granice“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar