U trendu

Jedan Palestinac ubijen, desetine ranjenih u protestima na granici Gaze

Jedan Palestinac ubijen je danas u novim sukobima s izraelskom vojskom na granici pojas Gaze i Izraela, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji.

Portparol ministarstva izjavio je za Frans pres da je dvadesetogodišnji Palestinac ubijen istočno od grada Gaze.

Izraelski mediji javljaju da je najmanje 41 osoba ranjena dok je oko 10.000 Palestinaca protestovalo bacajući eksplozivne naprave, kamenice i palilo automobilske gume.

Vojnici su ih rasterivali suzavcem, a povremeno i bojevom municijom.

Jedan vojnik je zadobio lakše povrede od šrapnela, rekla je vojska, dodavši da je bilo puno pokušaja ubacivanja u Izrael.

Palestinci su takodje puštali zapaljive balone i zmajeve preko granice i izazvali najmanje sedam požara u pograničnom području.

Palestinski izvori navode da je jedan izraelski avion otvorio vatru na grupu Palestinaca koji su bacali zapaljive naprave.

Izraelska vojska je potvrdila nekoliko udara iz vazduha na severu pojasa Gaze ali nije obelodanila detalje.

Masovni protesti pored granice nazvani “Marš povratka” počeli su još krajem marta pod vodjstvom islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada pojasom Gaze.

Palestinci protestuju protiv izraelske i egipatske blokade Gaze uvedene još 2007. i traže pravo na povratak palestinskih izbeglica na sadašnju teritoriju Izraela.

U protestima je, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, poginulo je najmanje 135, uglavnom nenaoružanih Palestinaca, prenosi Asošiejted pres.

U isto vreme je jedan izraelski vojnik ubijen je palestinskim snajperom.

Uz proteste je zabeležena i razmena vatre izmedju Hamasa i izraelske vojske, kada su Palestinci ispaljivali rakete i minobacačke projektile na južnu izraelsku teritoriju, a Izrael odgovarao udarima iz vazduha.

U avgustu se činilo da će se dve strane dogovoriti o prekidu vatre posredstvom Egipta u trenutku kada je pretilo da sukobi prerastu u novi rat u Gazi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.