U trendu

Jedanaesta statusna konferencija Tačiju 24. marta

HAG – Jedanaesta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske optuženih za niz ratnih zločina na KIM zakazana je za 24. mart.

Konferencija treba da se održi pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, gde se u pritvorskoj jedinici nalaze sva četvorica optuženih.

Na konferenciji, kojoj optuženi ne moraju da prisustvuju lično, predstavnici tužilaštva i njihovi advokati raspravljaće o napretku postupka i obelodanjivanju dokaza, prevodima obelodanjennog materijala, istraga koje su u toku, a od čijeg okončanja zavisi i početak predstojećeg suđenja.

Sudija je naložio i tužilaštvo i odbani da svoje pisane podneskeu vezi sa ovom konferencijom podnesu do 21. marta.

Optuženi Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići će najverovatnije kao i do sada konferenciju pratiti video linkom iz pritvorske jedinice, a njihove ce stavove i interese zastupati njihovi branioci.

Tači i ostali su uhapšeni 5. novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru.
On je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.
Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zlocina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zlocine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, muceni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivicna dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.
Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Taci, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemedunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar