U trendu

Jedino otvoreno pitanje CG i HR je školski brod Jadran

ZAGREB – Crna Gora i Hrvatska imaju protokol o privremenom režimu granice iz decembra 2002. i do danas nije bilo nikakvih spornih pitanja između dveju država, ni na kopnu ni na moru, izjavio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je u intervjuu za hrvatski Javni servis HRT rekao da je aktuelna vlada najavila da je u postupku završetak formiranja državne komisije Crne Gore koja bi bila u stanju da nastavi pregovore na tu temu sa svojim partnerom iz Hrvatske.

Na činjenicu da ta vlada dovodi u pitanje i uistinu dogovorenu i utvrđenu, unutar Privremenog režima, granicu na kopnu, Đukanović kaže da ova vlada Crne Gore i po svom profilu ni na tom pitanju nije na onom nivou odgovornosti koju je imala vlada Crne Gore u prethodnom razdoblju gradeći partnerske odnose s Vladom Hrvatske.

„S Vladom Hrvatske više smo puta vodili te razgovore, više puta sam razgovarao s raznim premijerima u Hrvatskoj. Složili smo se da će biti optimalno ako budemo u stanju da postignemo bilateralni sporazum. Ako ne, složili smo se takođe da ćemo to pitanje delegirati Međunarodnom sudu u Hagu ili ad hoc formiranom arbitražom i da ćemo sigurno bez ikakvih potresa u međudržavnim odnosima to pitanje civilizovano rešiti“, rekao je Đukanović, koji je juče boravio u Zagrebu.

Đukanović je govorio o istraživanju nafte i gasa u Jadranu, Bokeljskoj mornarici, ali i o vraćanju školskog broda Jadran, koji se 1990. zatekao na remontu u brodogradilištu Tivat i Crna Gora ga nikada nije vratila Hrvatskoj, koja ga nedvosmisleno smatra svojim vlasništvom.

Ocenjujući da je to jedino, kako je rekao, realno problematično pitanje u odnosima dveju država.

„Imajući u vidu njegovu vrednost, složićemo se, to svakako nije krupan problem koji bi mogao dovesti u pitanje međudržavne odnose. I Crna Gora i Hrvatska smatraju da je neupitno vlasništvo jedne i druge države nad njim, a i jedna i druga pokazuju nameru da ga zajedno eksploatišemo“, rekao je Đukanović. Uveren je, kaže, da je dogovor o tome moguć i da to, kako kaže, „definitivno neće biti pitanje koje će opterećivati budućnost međudržavnih odnosa“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar