U trendu

Jedinstveno tržište ZB moglo bi da bude motor razvoja Evrop

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom razgovora sa predstavnicima Atlantskog saveta da bi region Zapadnog Balkana mogao da bude motor razvoja cele Evrope ukoliko bi došlo do formiranja jedinstvenog tržišta u okviru inicijative „Mini šengen“.

Na pitanje Džima o Brajana da prokomentariše kako vidi prepreke u realizaciji inicijative „Minis šengen“ i Berlinskog procesa, Vučić je rekao da je pokrenuo inicijativu „Mini šengen“ i da to nije nikakva alternativa evropskom putu za zemlje na Zapanom Balkanu.

Kako je naglasio taj atgument se često može čuti kao izgovor za neučestovanje u toj inicijativi, ali iz političkih razloga.

„To je velika ideja i ponosan sama na nju“, naglasio je Vučic i istakao da je ona dobra za ceo region i sve pojedinačno.

Zahvalio je SAD na podršci toj ideji dodajući da su je Amerikanci deset puta više podržavali nego EU.

Dodaje da je Priština odbijala da se uključi u tu inicijativu, zatim potpisala sporazum u Vašingtonu koji je to predvideo, ali da i dalje nisu ništa uradili po tom pitanju.

Vučić je rekao da iz političkih razloga i BiH i Crna Gora neće da se uključe samo zato što je to predlog Srbije.

Predsednik Vučić je dodao da razume njihove strahove od dominacije Srbje u regionu, ali da, kako je rekao, mi moramo da budemo ubedljivi.

„Moramo da im damo više garancija i da budemo veoma ubedljivi kako bi razumeli da to nije samo dobro za Srbiju već i za njih. Ako napravimo jedinstveno tržiste možemo da budemo motor rasta cele Evropre“, naglasio je Vučić.

Kaže da zemlje u regionu još dosta zaostaju po razvoju zapdnoevropskih zemalja, koje imaju duplo veći BDP, ali da bi region ako je ujedinjen mogao da značajno da skrati period da se dostigne nivo razvoja.

Govoreći o zelenoj agendi, kaže da to nije lako pitanje za region, kao ni Srbiju, iako se svi slažu da je zelena transformacija neophodna, pitanje smanjivanja upotrebe uglja u proizvodnji struje i slično.

Vučić je kazao da je Srbija počela da radi i na tom polju zajedno sa EU, koja je sada mnogo zaodvoljnija po tom pitanju nego ranije, ali i da je potreban izbalansiran pristup.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.