U trendu

Jedinstvo Srba na KIM nije partijsko, već pitanje opstanka

BUDIMPEŠTA – Teritorije su bitne, ali su ljudi najvažniji, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da moramo da budemo što snažniji, hrabriji i jedinstveniji da sačuvamo jedinstvo i nacionalne interese na KiM.

„Bilo bi nam drugačije da smo to sve znali 30 i 100 godina ranije“, rekao je predsednik u Budimpesti za Prvu tv.

Rekao je da je srećan što su se Ksenija Bozović iz GI SDP ubijenog Olivera Ivanovića i drugi prikljucili Srpskoj listi.

„Nama je najvažnije jedinstvo, kojim se suprotstavljamo pokusajima Albanaca i dela međunarodne zajednice i onih koje oni podrzavaju na rusenju tog jedinstva“, istakao je.

Ističe da je dolazak Božović dobar za SL, da je to ozbiljna žena, kao i da su dobri dogovori o namerama da se sve snage na KiM ujedinjuju.

„To nije pitanje partija, već opstanka naseg naroda“,poručio je Vučić.

Povodom posete američkih kongresmena Prištini kaže da ne misli da se mnogo menja u američkom stavu kada je Kosovo u pitanju, niti smo mi na to mogli da utičemo.

„Amerika je velika sila, to su taktički odnosi da se govori da pritisak mora da bude i na jednoj i na drugoj strani“, ocenio je Vučić.

SAD podžavaju nezavisnost Kosova, a nase je, ponavlja, da izvucemo najviše sto možemo, a izgubimo najmanje što moramo“.

„Nasa pozicija nije laka i neće biti nimalo laka“, ocenio je predsednik.

Povodom izjave Aljbina Kutrija da dijalog mora da postoji uz određene uslove, Vučić je napomenuo da izgleda svi imaju neke uslove.

„Mi nemamo uslove, samo postoji smisao i besmisao dijaloga. Besmisleno je da razgovarate sa nekim ko vam kaže ‘uvodimo takse’. Mi drugih uslova nemamo, osim ukidanja taksi. Mi smo za razgovore spremni, a oni samo da se ponasaju civilizovano i u skladu sa normama 21. veka i potpisanim sporazumima“, istakao je Vučić.

Kakvog smisla imaju novi sporazumi, ako ne poštujete ni sporazume iz 2006. godine kakav je Cefta, zapitao je predsednik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.