U trendu

Jelen u Kijevu potvrdila podršku SAD, Stejt department: Kina na strani Rusije

KIJEV/MOSKVA – Američka ministarka finansija Dženet Jelen u iznenadnoj poseti Kijevu potvrdila je danas podršku SAD Ukrajini u borbi protiv ruske invazije i najavila još veću ekonomsku pomoć Vašingtona.

Jelen se sastala sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i najvišim zvaničnicima te zemlje nekoliko dana nakon godišnjice rata i ponovila uveravanja predsednika Džozefa Bajdena, koji je pre nedelju dana posetio Kijev, da će “Amerika biti uz Ukrajinu dokle god bude potrebno”, preneo je Rojters.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je sa američkom ministarkom razgovarao o daljim sankcijama Rusiji koje imaju za cilj slabljenje njene vojske i ekonomije, kao i o „konfiskaciji zamrznute ruske imovine i njeno preusmeravanje u oporavak Ukrajine“.

Jelen je najavila transfer prvih 1,25 milijardi dolara iz najnovije tranše od 9,9 milijardi dolara ekonomske i budžetske pomoći Vašingtona.
RUSIJA JE SAOPŠTILA da su njene snage uništile depo ukrajinske municije u blizini Bahmuta i oborile četiri projektila HIMARS i pet dronova, preneo je Rojters.
ORUŽANE SNAGE UKRAJINE saopštile su da Rusija koncentriše ofanzivne akcije duž Kupijanska, Limana, Bahmuta, Avdijevke i Šahtjora, javio je Rojters.
UKRAJINSKI SUD pritvorio je dvojicu optuženih zarobljenih vojnika zbog učestvovanja u ruskom granatiranju stambenih naselja u istočnoj Ukrajini, saopštila je ukrajinska služba bezbednosti.
AMERIČKI STEJT DEPARMENT saopštio je danas da je Vašingtonu jasno da je Kina stala na stranu Rusije u ratu sa Ukrajinom.

Stejt department je naveo da je Peking sve osim poštenog posrednika u mirovnim pregovorima između Moskve i Kijeva, objavio je Rojters.
VISOKI KOMESAR UN za ljudska prava Folker Tirk osudio je danas, kako je naveo, „besmislenu” invaziju Rusije na Ukrajinu na početku sednice Saveta za ljudska prava na kojoj se razmatraju navodni ruski ratni zločini.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je na sednici da je rat u Ukrajini izazvao masovna kršenja ljudskih prava.

Tokom sastanka, koji traje do 4. aprila, mnoge države
će nastojati da se produži i produbi mandat istražnog organa UN osnovanog da ispita moguće ratne zločine u Ukrajini, preneo je Rojters.

Nekoliko zemalja je posebno pozvalo istražno telo UN da ispita navodni transfer hiljada dece iz Ukrajine u Rusiju, čin koji je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba opisao kao „genocidni zločin“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.