U trendu

Jens Špan: Građani Nemačke ne mogu da biraju vakcinu

BON – Svako kome nemačka država ponudi vakcinisanje protiv kovid-19 za sada neće biti u mogućnosti da odabere vakcinu koju će primiti.

Takav izbor nije moguće odobriti zbog trenutne oskudice, rekao je nemački ministar zdravlja Jens Špan juče na digitalnoj diskusiji, kada su on i predsednik Instituta „Robert Koh“ (RKI) odgovarali na pitanja u vezi vakcinacije.

Predsedavajući Stalne komisije za vakcinaciju Tomas Mertens rekao je da su dve vakcine kompanija Biontek-Fajzer i Moderna, koje su trenutno odobrene u EU, jednako efikasne i sigurne.

On je dodao da je sada prerano davati relevantne izjave za druge vakcine za koje postupak odobrenja još nije završen.

Špan je naveo da je do sada vakcinu protiv kovid-19 u Nemačkoj primilo preko pola miliona ljudi.

Time je počeo izlazak iz pandemije, dodao je Špan i istakao da ih je svakoga dana sve više, a i da su procedure sve bolje.

Nemački ministar zdravlja je, takođe, najavio da će prva isporuka vakcine Moderna stići u nemačke pokrajine u utorak, 12. januara.

Prema navodima Agencije za lekove EU (EMA), odobrenje za treću vakcinu britansko-švedske farmaceutske kompanije AstraZeneka će, takođe, uskoro biti moguće, navodi Špan.

Trenutno se u Nemačkoj vakcinišu starije osobe, stanovnici i zaposleni domova za starije i nemoćne osobe, kao i medicinsko osoblje s posebno visokim rizikom.

Nakon njih je na redu druga grupa, koja uključuje ljude između 75 i 79 godina.

Prema preporuci Komisije za vakcinaciju ažuriranoj u petak, učitelji i nastavnici pripadaju grupi s prioritetom broj četiri, dok zaposleni u maloprodaji i ljudi između 60 i 64 godine pripadaju grupi pet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.