U trendu

Jeremića čeka veto zapadnih sila?

Kandidat Srbije Vuk Jeremić verovatno će se suočiti sa vetom zapadnih sila na današnjoj šestoj rundi glasanja za novog generalnog sekretara svetske organizacije, zbog svog anti-NATO stava i protivljenja nezavisnosti Kosova, javila je agencija AFP.

AFP napominje da „obeshrabrujući“ glas članice koja ima pravo veta ne znači neminovno i kraj za nekog kandidata i da bi mogao, umesto toga, da otvori vrata za pregovore.

Juče je, kako se navodi, grupa nevladinih organizacija „1 za 7 milijardi“ koje se bore za transparentnost, uputila pismo ambasadorima pet stalnih članica SB UN apelujući na njih da ne trguju podrškom kandidatima.

Novi šef UN mora da bude u stanju da izabere jak tim koji će biti imenovan „ne kao rezultat političkog dogovaranja“, rekao je član te kampanje Bil Pejs u pismu, prenosi francuska agencija.

Današnje glasanje će kao i prethodno, biti anonimno, ali će stalne članice Saveta bezbednosti koje imaju pravo veta imati glasačke listiće u boji.

Negativan glas na obojenom listiću neke od pet stalnih članica UN – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska – značilo bi da se kandidat potencijalno suočava sa vetom zbog čega se ovo glasanje smatra najvažnijim do sada, preneo je ranije Rojters.

Stalne članice će imati pink listiće, dok će ostalih deset članica SB UN koristiti bele listiće.

Za mesto generalnog sekretara UN nadmeće se trenutno deset kandidata.

U prethodnom petom krugu glasanja, bivši portugalski premijer Antonio Gutereš je osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a kandidat Srbije Vuk Jeremić osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas čime je prvi u grupi kandidata iz istočne Evrope na koju je, po nepisanom pravilu rotacije, sada red da da generalnog sekretara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar