U trendu

Jerevan i Baku dogovorili primirje, SBUN danas ponovo zaseda

JEREVAN – Jermenija i Azerbejdžan dogovorili su prekid vatre koji je na snazi od srede u 20:00 časova po lokalnom vremenu, zahvaljujući međunarodnim naporima, izjavio je danas sekretar jermenskog Saveta bezbednosti Armen Grigorjan.

„Zahvaljujući zalaganju međunarodne zajednice, dogovorili smo prekid vatre sa Azerbejdžanom od 20 časova 14. septembra“, rekao je on u intervjuu za jermensku televiziju, prenosi TAS S.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija okupiće se danas na još jednom sastanku povodom nedavne eskalacije situacije na jermensko-azerbejdžanskoj granici, saopšteno je iz UN.

Sastanak će biti održan na zahtev Jermenije, a SB UN već je u sredu na konsultacijama iza zatvorenih vrata razmatrao situaciju na granici između ove dve države, dok će današnja sednica biti javna.

Jermenija i Azerbejdžan, koji se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, međusobno se optužuju za započinjanje niza graničnih oružanih sukoba kasno uveče 12. septembra.

Prema rečima jermenskog premijera Nikola Pašinjana, u ovim sukobima poginulo je 105 jermenskih vojnika.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u obnovljenim neprijateljstvima dve zemlje poginulo je 50 azerbejdžanskih vojnika, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.