U trendu

Jermeni razočarani i u vladu i u Rusiju

PARIZ – Kamion natovaren nameštajem zaustavio se pored česme na uskom planinskom putu, pored njega sumorna lica članova jedne jermenske porodice, koja je nakon potpisivanja moskovskog mirovnog sporazuma između Jermenije i Azerbejdžana, napustila Nagorno-Karabah i putuje ka Sotku, gradu na istoku Jermenije.

Oni su ozlojeđeni i ljuti i na vladu u Jerevanu, ali i na Rusiju, koja je posredovala u potpisivanju sporazuma za koji kažu da ih je bacio na kolena, preneo je francuski dnevnik Liberasion.

Pravoslavni Jermeni dolaze u manastir Dadivank da poslednji put upale sveću i pomole se Bogu da sačuva njihovu svetinju pre nego što cela oblast, ali i sve jermenske pravoslavne crkve i manastiri u Nagorno-Karabahu ne budu predati u ruke Azerbejdžana, njihovog neprijatelja.

Među retkima koji neće napustiti Nagorno-Karabah je starešina manastira Dadivank, otac Hovhanes.

„Učestvovao sam u oslobađanju ovog manastira u aprilu 1993. godine, a sada su ponovo žrtvovani naša kultura, naša istorija, jermenska duše i hiljade jermenskih života. Ja nikuda ne idem, neću prepustiti manastirTurcima. Rusija nije smela ovo da dozvoli“, rekao je otac Hovhanes, preneo pariski Mond.

Svi građani Jermene duboko su pogođeni i razočarani vešću o mirovnom sporazumu, ne žele da ostanu u Nagorno-Karabahu kada Azerbejdžan bude preuzeo kontrolu nad tom teritorijom i masovno napuštaju svoje kuće i odlaze put Jermenije.

AP je objavio da Jermeni koji žive u gradu Karvačar čak pale svoje kuće i odlaze, kao i da većina smatra da svet ništa nije učinio za njih, pa čak ni Rusija, tradicionalni saveznik Jermenije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.