U trendu

Jermenija: Demonstranti pokušali da blokiraju put Pašinjanu

JEREVAN – Grupa stanovnika jermenske Sjuniške oblasti, koja se graniči sa Azerbejdžanom, protestovala je, pokušavajući da spreči dolazak premijera Jermenije Nikola Pašinjana, javlja jermenski portal „Njuz“ koji uživo prenosi događaj.

Stanovnici naselja u toj oblasti smatraju da razmeštanje novih vojnih punktova azerbejdžanske vojske u skladu sa trilateralnim sporazumom o primirju u Nagorno Karabahu ugrožava njihovu bezbednost.

Oni blokiraju ulice, tražeći zaštitu u procesu demarkacije jermensko-azerbejdžanske granice, prenosi agencija RIA Novosti.

Ranije je Pašinjan najavio da će otputovati u Sjunišku oblast, u gradove Megri, Kapan, Goris i Sisijan.

Rano jutros grupa stanovnika Sjunika otišla je do ulaza u oblast, takozvanu „Sjunišku kapiju“, kako bi zaustavila vozila iz Pašinjanove pratnje, ali su im pripadnici policije preprečili put.

Borbe u Karabahu počele su 27. septembra, a lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava.

Azerbejdžan je sporazum označio kao kapitulaciju Jermenije, a nakon njegovog potpisivanja u Jerevanu su počeli protesti sa zahtevom da Pašinjan podnese ostavku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.