U trendu

Jermenija: Poslodavci mogu da otpuste nevakcinisane radnike

JEREVAN – Parlament Jermenije usvojio je danas zakon koji će poslodavcima omogućiti da otpuštaju radnike koji odbijaju da pruže dokaz o vakcinaciji protiv kovid-19 ili negativan rezultat testa.

Novo pravilo sledi avgustovsku naredbu Ministarstva zdravlja koja je od građana Jermenije zahtevala da svojim poslodavcima dostave dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test svake dve nedelje ili će biti kažnjeni, preneo je Rojters.

„Ukoliko zaposleni ne dostavi potvrdu o vakcinaciji ili negativan test na kovid-19, poslodavac ima pravo da udalji zaposlenog sa radnog mesta, suspenduje mu platu i otpusti zaposlenog, ako ne provede 10 radnih dana iz tog razloga na poslu“, rekao je zamenik ministra za rad i socijalna pitanja Ruben Sargsjan.

Novi uslov o vakcinaciji neće se odnositi na predsednika zemlje, premijera, poslanike, ombudsmana, sudije Ustavnog suda i niz drugih zvaničnika, rekao je Sargsjan.

„Ovaj izuzetak je ustanovljen iz razloga što su te funkcije ili (institucionalne), kao što je slučaj sa poslanicima ili se njihovi nosioci postavljaju u skladu sa Ustavom“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.