U trendu

Jermenija: Turska da revidira svoju agresivnu politiku

JEREVAN – Zvanični Jerevan očekuje da će Ankara preispitati svoju agresivnu politiku i okončati neprijateljske postupke u cilju uspostavljanja mira u regionu, izjavio je danas jermenski ministar spoljnih poslova Ara Ajvazijan.

„Svi znamo kakve perspektive može doneti uspostavljanje mira u regionu. Međutim, ako želimo da uspostavimo realan mir u regionu, očekujemo od Turske drastičnu reviziju njene agresivne politike i obustavu neprijateljskih akcija“, izjavio je Ajvazijan na sastanku parlamentarnog Odbora za spoljne poslove, prenosi ruska agencija Tas s.

Kako je dodao, ima mnogo presedana u istoriji kada su zemlje, koje su imale tragičnu prošlost, uspostavile dobrosusedske odnose uz pomoć političke volje.

„Jerevan ne traži neprijatelje i dobro zna cenu mira“, poručio je ministar.
Jermenske vlasti su ranije u više navrata saopštile da je Turska pružila vojnu podršku Azerbejdžanu tokom sukoba u Nagorno-Karabahu u 2020. godini.

Jerevan je, takođe, naglasio da je Ankara prevozila militante sa Bliskog istoka u taj region.
Obnovljeni sukobi između Azerbejdžana i Jermenije izbili su 27. septembra 2020. godine u spornom regionu Nagorno-Karabahu.

Ruski predsednik Vladimir Putin, azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev i jermenski premijer Nikol Pašinjan su 9. novembra potpisali zajednički sporazum o potpunom prekidu vatre u Nagorno-Karabahu počev od 10. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.