U trendu

Jerusalim: Ponovo tenzije na osetljivom svetom mestu

JERUSALIM – Na stotine jevrejskih hodočasnika posetilo je osetljivo sveto mesto u Jerusalimu, uz pratnju jakog policijskog obezbeđenja, neposredno nakon što su se muslimanski vernici na kratko sukobili sa izraelskim bezbednosnim snagama.

Nije bilo prijava o povređenima, ali su incidenti izazvali tenzije na mestu koje je sveto za Jevreje i muslimane.

Na istom mestu (za Jevreje to je Hramovna gora) su ranije ove godine izbili veliki neredi, koji su doveli do jedanaestodnevnog oružanog sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze, preneo je AP.

Jevreji ovu lokaciju u Jerusalimu poštuju kao svetinju, gde su nekada bili biblijski hramovi i najsvetije je mesto u judaizmu.

Danas, to je mesto i za kompleks džamija Al Akse, treće najsvetijeg mesta u islamu.

Islamski vakuf, koji upravlja kompleksom, rekao je da je oko 1.500 Jevreja ušlo u tu zonu, što je znatno veći broj nego u uobičajnim danima.

Vakuf je optužio izraelsku policiju da je koristila taktiku demonstriranja sile i rekao da su neki posetioci prekršili postojeći sporazum o statusu kvo koji zabranjuje Jevrejima da se mole na tom mestu.

Uoči posete, izraelska policija je saopštila da je manja grupa mladih muslimana bacala kamenje na bezbednosne snage, koje su brzo osigurale oblast.

Na amaterskom video snimku deluje da policija ispaljuje gumene metke, uobičajne za suzbijanje mase, a muslimanskim vernicima je potom bilo zabranjeno da ulaze u kompleks na nekoliko sati, dodaje AP.

Vakuf je optužilo izrael da je „narusio svetost“ džamije dozvolivši jevrejskim ekstremistima „da preplave džamiju, da naprave provokativne šetnje i da izvedu javne molitve i rituale“.

Dodaje se da oblast „isključivo pripada islamskoj džamiji i da neće prihvatiti nikakve podele ili partnerstvo“.

Premijer Izraela Naftali Benet pohvalio je ponašanje policije tokom posete mestu, obećavši da će štititi versku slobodu za Jevreje i muslimane na tom mestu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.