U trendu

Jezivo: Kako su tone betona zdrobile automobile u Majamiju (video)

Na Jutjubu je objavljen snimak urušavanja mosta u Majamiju koji se pre dva dana srušio na prometnu saobraćajnicu usmrtivši šest osoba. Trenutak urušavanja snimio je jedan vozač. Na snimku se vidi kako se automobili kreću u četiri trake u jednom pravcu, a potom se iznenada most urušava.

Most se urušio na samo nekoliko metara ispred vozača koji je zabeležio snimak.

Ispod ruševina je izvučeno i treće vozilo.

Prethodno su ispod ruševina pešačkog betonskog mosta od 950 tona u Majamiju izvučena dva vozila sa tri tela.

Vozila su pronađena nakon što je policija kamerama uspela da locira pet tela ispod ruševina.

Ekipe i dalje pokušavaju da dopru do najmanje četiri vozila koja su ostala ispod ruševina.

Šef policije Huan Peres je izjavio da će za identifikaciju žrtava možda biti potrebna DNK, otisci prstiju i porodične fotografije, preneo je AP.

Zvaničnik odeljenja za saobraćaj na Floridi izjavio je danas da je inženjer ostavio glasovnu poruku dva dana pre rušenja mosta u kojoj je upozorio da je pronađeno neko pucanje na jednom kraju građevine, ali tu poruku niko nije preslušao.

Zvaničnik je rekao da je govorna pošta preslušana tek posle kolapsa, jer su radnici, prema ugovoru, bili izvan kancelarije kada je poruka ostavljena.

Vlasti na Floridi su juče saopštile da su se posle „stres testa“ olabavile sajle o koje je visio most težak 950 tona.

(Sputnjik)

Policija veruje da ispod srušenog mosta više nema tela

Policija u Majamiju saopštila je protekle noći da veruje da su ispod ruševina pešačkog mosta, koji je pri padu u četvrtak na prometnu saobraćajnicu usmrtio šest osoba, izvučena tela svih žrtava.

„Sve ćemo još jednom pretražiti kako bismo bili sigurni da ispod više nema nikoga, ali smo prilično sigurni da nijedno telo tamo više nije ostalo“, rekao je načelnik policije Huan Perez na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Juče su spasilački timovi izvukli pet tela iz ruševina, kada su radnici uspeli da dopru do zatrpanih vozila, saopštili su zvaničnici.

Tri žrtve, među telima koja su juče pronađena, identifikovane su kao Rolando Fraga Hernandez, Osvald Gonzales i Alberto Arijas, dok imena još dve poginule osobe, čija su tela juče izvučena, za sada nisu objavljena.

Šesta nastradala osoba, koja je preminula u bolnici posle rušenja mosta, identifikovana je kao Navaro Braun.

Nacionalna komisija za bezbednost saobraćaja istražuje o razlozima rušenja mosta.

Međunarodni univerzitet Floride saopštio je u međuvremenu da su se inženjeri i državni i univerzitetski zvaničnici sastali nekoliko sati uoči rušenja novog pešačkog mosta u južnoj Floridi, ali su zaključili da pukotina koja je postojala u konstrukciji mosta ne ugrožava bezbednost.

Na sastanku u četvrtak učestvovala je i privatna kompanija FIGG, koja je dizajnirala most, vredan 14,2 miliona dolara, pri čemu je inženjer te kompanije „zaključio da nema opasnosti po bezbednost i da pukotina ne ugrožava strukturalni integritet mosta“, navodi se u saopštenju.

Tri sata nakon tog sastanka, most težak 950 tona srušio se samo pet dana nakon što je postavljen, i to na vozila koja su stajala na semaforu na putu sa osam traka ispod mosta.

Inače, zvaničnik odeljenja za saobraćaj na Floridi izjavio je juče da je inženjer ostavio glasovnu poruku dva dana pre rušenja mosta u kojoj je upozorio da je pronađena neka pukotina na jednom kraju građevine, ali tu poruku niko nije preslušao.

Zvaničnik je rekao da je govorna pošta preslušana tek posle kolapsa, jer su radnici, prema ugovoru, bili izvan kancelarije kada je poruka ostavljena.

Vlasti na Floridi su u petak saopštile da su se posle „stres testa“ olabavile sajle o koje je visio most težak 950 tona, dok političari na Floridi ukazuju da bi to mogli biti mogući faktori rušenja, ali je načelnik policije u Majamiju apelovao na sve da ne izvlače zaključke prerano.

Most je, inače, postavljen prethodne subote za samo šest sati relativno novom, ali popularnom metodom, preneo je En-Bi-Si njuz.

Ta metoda se naziva „ubrzana konstrukcija mosta“, a nastala je na Međunarodnom univerzitetu Floride početkom 2010. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)