U trendu

Joanikije: Naš narod odan veri i crkvi

PODGORICA – Naš narod, koji se objedinio da brani svoje svetinje, veru, čast, obraz zablistao je i izašao pred lice cele pravoslavne vaseljene kao narod odan svojoj veri i crkvi, poručio je večeras mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

On je to rekao na platou ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, uoči čijeg obraćanja su okupljeni uzvikivali „Ne damo Cetinje“.

Mitropolit Joanikije je zahvalio svima prisutnima, ističući da je patrijarh srpski Porfirije prvi puit kao novoizabrani patrijarh došao u Crnu Goru da joj donese mir i blagosolov.

„Vaša sveta služba je slžuba pomirenja i objedinjenja. Cela Srpska pravoslavna crkva i srpski pravoslavni narodi i svi oni koji su u vašoj jurusdikciji objedinjavanujju se oko vas“, rekao je Mitropolit Joanikije i dodao:

„To nam daje veliku radost i snagu i evo večeras ste ovde, vaša svetosti, povodom naseg ustoličenja kao novoog izavbranog mitropolita crnogorko-primorskog“.

Mitropolit Joanikije je rekao da se Mitropolija crnogorsko-primorska proslavila svetošvću, ali i mnogo čime drugom – književnošću, umetnošću i lepotom svetinja.

„U poslednje vreme naš narod, koji se objedinio da brani svoje svetinje, veru, čast, obraz i i pamćenje zablistao je i izašao pred lice cele pravoslavne vaseljene kao narod odan svojoj veri i crkvi“, rekao je Joanikije.

Zato mu je, dodao je, čast da pozdravi patrijarha srpskog Porfirija u ime naroda koji ga i veceras i sutra dočekuje u Crnoj Gori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.