U trendu

Joanikije: Vladika Teodosije i narod KiM uvek su sa nama

OSTROG – Vladika budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije zahvalio je danas vladikama, prizrenskom Teodosiju i petrovačkom Sergiju, koji su došli u manastir Ostrog na dan obeležavnja praznika Svetog Vasilija Ostroškog.

„Vladika Teodosije sa raspetoga, stradalnoga, ali blagoslovenoga, slavnoga, sa našega duhovnoga ognjišta Kosova i Metohije, i neka ga Bog nagradi za njegovu ljubav, jer je uvek sa nama i on i sveštenstvo i narod sa Kosova i Metohije“, rekao je vladika Joanikije.

Tako, istakao je, držimo jedinstvo kao što smo ga uvek držali sa našim svetinjama na Kosovu i Metohiji, sa Peckom patrijaršijom, sa Visokim Decanima, Gracanicom, Bogorodicom Ljeviškom, Prizrenom, Devicom i sa ostalim svetinjama na KiM.

„Dolaze nam braća i sestre sa Kosova i Metohije u Crnu Goru, i mi često idemo i smatramo kao dar Božiji, kad nas Bog udostoji da pristupimo svetinjama na Kosovu i Metohiji, i da se pred njima pomolimo pred civotom Svetog Stefana Decanskog“, rekao je vladika Joanikije.

Za vladiku petrovačkog Sergija je rekao da donosi veliku ljuba, kao i da se seća kako je to bilo pre tridesetak godina kada im je, kako je rekao, najviše dolazilo naroda iz Bosne i Hercegovine a posebno iz krajina, a narocito o Gospodindanu.

„I trebalo je gledati veru, tog naroda napaćenog, srpskog stradalnog, kako je pristupao moštima u teškim komunistickim vremenima, i bio je veran Svetom Savi i Svetom Vasiliju“, naveo je.

Vladika je pozdravio i prisustvo predstavnika Vlade Srbije u manastiru Ostrog, među kojima je ministar Nenad Popović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.