U trendu

Joković: Usvajanje Temeljnog ugovora interes Crne Gore i SPC

PODGORICA – Vlada Crne Gore usvojila je tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i time stavila tačku na pitanje koje je punih 10 godina bilo jedno od centralnih u Crnoj Gori, istakao je potpredsednik crnogorske Vlade i lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković.

Prema njegovim rečima, mnogim akterima u crnogorskoj politici bio je interes da se potpis na ovaj ugovor ne stavi nikada i da se i tom temom održava dubinska podeljenost crnogorskog društva.

Naša vlada razmišlja i radi drugačije – uvodimo red i konkretnim delovanjem premošćavamo podele koje su u dugom periodu stvarale jaz među braćom, kumovima, komšijama i prijateljima, naveo je Joković u autorskom tekstu za portal RTCG.

SPC je trebalo da bude prva verska zajednica u Crnoj Gori sa kojom bi bio potpisan Temeljni ugovor kojim se regulišu njeni odnosi sa državom, jer ima najveću istorijsku ulogu i zato što okuplja neuporedivo najveći broj vernika, napisao je on.

Mnogi pre nas to nisu uradili pa smo mi, sledeći uzajamnost volja i interesa države Crne Gore i SPC, usvojili Temeljni ugovor i rešili to pitanje, dodao je Joković.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je sekularna država u kojoj su verske zajednice odvojene od države.

Temeljni ugovor koji smo usvojili uvažava ovaj princip, napisao je Joković i dodao da je Crna Gora u isto vreme država u kojoj se svakome jemči pravo na slobodu veroispovijesti i u kojoj su verske zajednice slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova.

Temeljnim ugovorom sa SPC koji smo juče usvojili potvrđuju se ove slobode i finalizuje se uređenje odnosa između države i crkve u skladu sa evropskim tekovinama i u duhu najbolje prakse prosvećenih država, naglasio je on.

U kojoj meri Vlada Crne Gore ima podršku građana Crne Gore da se usvoji Temeljni ugovor najbolje svedoče litije na kojima su krajem 2019. i tokom 2020. godine građani svih vera i nacija ustali u odbranu zakonskih prava ugrožene verske zajednice, naveo je Joković.

Tada je jedna stvar svima postala jasna – u građanskoj državi se mora obezbediti uživanje svih ljudskih prava i sloboda, a sloboda veroispovesti je jedno od tih prava koje garantuje građanska država, dodao je on.

Prema Jokovićevim rečima, usvajanjem Temeljnog ugovora sa SPC mi smo učvrstili građanske principe države Crne Gore, eliminišući mogućnost diskriminacije najbrojnije verske zajednice u Crnoj Gori.

Usvajanje Temeljnog ugovora sa SPC je odluka kojom ćemo ubrzati naš evropski put, poručio je on.

Koliko su nas samo puta evropski zvaničnici upozoravili da su verska pitanja veoma osetljiva pitanja i da prava vernika i verskih zajednica moraju biti učvršćivana i uređena u državi koja teži pristupanju Evropskoj uniji?, zapitao je Joković.

Na sednici Vlade Crne Gore juče smo usvojili Temeljni ugovor sa SPC i tom odlukom pokazali da smo odlučni da sva pitanja koja se tiču naše evropske budućnosti rešavamo u duhu ubrzanja procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, istakao je on.

Konačno, uoči formiranja ove Vlade Crne Gore Socijalistička narodna partija je jasno rekla da će jedan od prioriteta Vlade biti usvajanje Temeljnog ugovora sa SPC, napisao je Joković.

Što smo obećali, to ispunjavamo, zato ogromni broj građana Crne Gore danas sa verom prati i podržava rad SNP-a i Vlade Crne Gore, naveo je Joković i dodao da je ostalo da dokument svečano potpišu predstavnici države Crne Gore i SPC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar