U trendu

Joković za DW: Verujem da će TU biti brzo usaglašen sa SPC

BERLIN – Potpredsednik crnogorske vlade i lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković očekuje da će Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i državom Crnom Gorom biti brzo potpisan.

,,Pregovori teku i verujem da će biti brzo završeni. Mi nikada nismo žurili sa rokovima, važno nam je da taj posao bude kvalitetno urađen“, rekao je Joković za Dojče vele (DW).

Dodao je da tekst Temeljnog ugovora još nije usaglašen sa SPC.

,,Tekst ugovora će se, verujem, brzo usaglasiti sa crkvom. U pregovaračkom timu je i ministar pravde Marko Kovač i nadam se da ćemo to brzo dogovoriti“, kaže Joković.

U SNP-u ponavljaju da oni priznaju samo kanonske pravoslavne crkve.

,,SPC je kanonska crkva, priznata od svih pravoslavnih crkava i Vaseljenske patrijaršije. S druge strane, svako može formirati bilo kakve organizacije i mi u to ne ulazimo i to nas ne zanima. Za nas je jedino važno da se potpiše Temeljni ugovor sa SPC“, jasan je Joković.

DW, međutim, primećuje da će novi razlog trvenja biti i pitanje kako će se Temeljni ugovor eventualno usvojiti na vladi, u kojoj je i do sada bilo preglasavanja.

Joković smatra, dodaju, da je dovoljna prosta većina koju imaju SNP sa šest i Abazovićeva URA sa pet svojih ministara, što je ukupno 11 od 20 članova kabineta.

,,Nigde nije zapisano da se bilo koja odluka mora donositi kvalifikovanom već prostom većinom na Vladi. Mogu određena pitanja i kvalifikovanom ali onda neka bude kao na referendumu o nezavisnosti 55-45, u procentima“, kaže Joković.

Na pitanje da li im je važnije potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC pa čak i ako bi zbog toga pala vlada, Joković odgovara da i mnoga druga pitanja mogu biti uzrok nestabilnosti ove vlade i da se na to ne osvrću.

,,Našim, i domaćim i međunarodnim partnerima, je vrlo jasno da je jedan od glavnih uslova za ulazak SNP-a u ovu vladu bio da se potpiše Temeljni ugovor sa SPC. Mi od toga nećemo odustati kako bi konačno uredili pitanje odnosa države i najveće verske zajednice a što je bio uzrok brojnih problema i previranja proteklih godina“, zaključio je Joković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.