U trendu

Još 92 doživotne kazne zatvora za pučiste u Turskoj

ANKARA – Turski sud je danas izrekao doživotne kazne zatvora za još 92 optuženih, među kojima su visokorangirani pripadnici vojske, zbog učestvovanja u neuspešnom pokušaju puča 2016. godine, javila je državna novinska agencija Anadolija, a preneo Rojters.

Doživotne kazne bez mogućnosti pomilovanja dobilo je 12 optuženih, među njima i zapovednici kopnenih snaga, navodi agencija.

Prošlog meseca je sud odvojeno kaznio istom kaznom predvodnike pokušaja puča, za koji Ankara optužuje islamskog verskog vođu Fetulaha Gulena, koji je u egzilu u Sjedinjenim Državama, a koji takve optužbe odbacuje.

Među gotovo 500 optuženih su i vojni piloti i oficiri, kojima se svima na teret stavlja pokušaj da svrgnu sa vlasti predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Oni su, kako se to u optužnici navodi, iz vojne avio baze Akinči u blizini Ankare rukovodili planom za prevrat.

Više od 250 ljudi ubijeno je u pokušaju rušenja vlasti 15. jula 2016. godine, kad su pučisti, vojnici, borbenim avionima, helikopterima i tenkovima pokušali da preuzmu ključne institucije.

Suđenje je počelo u avgustu 2017, a u optužnici stoji da su zaverenici želeli da ubiju Erdogana i zauzmu ključne državne institucije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.