U trendu

Još nema informacija zašto su hrvatski državljani ponovo uhapšeni u Zambiji

ZAGREB – Osam hrvatskih državljana, odnosno četiri bračna para koji su u Zambiji bili optuženi za trgovinu decom, ponovo su uhapšeni pri napuštanju zemlje, pošto je sud odbacio optužnicu i naložio im da u roku 48 sati napuste zemlju, ali razlozi za to još nisu poznati hrvatskim vlastima.

Prema pisanju hrvatskih medija, oni su ponovo vraćeni u pritvor zbog navodne anonimne prijave iz Hrvatske, što direktor Uprave za konzularne poslove Ministarstva spoljnih poslova Vinnko LJubičić nije mogao da potvrdi.

Ljubičić je rekao da će hrvatski ambasador danas doputovati u Lusaku i da će pokušati da diplomatskim putem učini sve što se može da bi se pomoglo pomoglo uhapšenim hrvatskim državljanima.

„Još uvek ne znamo tačan razlog ovog obrata“, rekao je Ljubičić za hrvatski portal Index.

On nije mogao da potvrdi da su hrvatski državljani uhapšeni po navodno anonimnoj prijavi iz Hrvatske.

„To ne mogu da potvrdim, jer njima nije rečeno zašto su vraćeni. Moramo doći do te informacije pa čak i da se radi o anonimnoj prijavi, o čemu je reč. Ođednom je zambijsko državno tužilaštvo zatražilo da se postupak protiv njih nastavi. Ovo je vrlo nezgodna situacija i za njih i za nas, samo su dodatno uneseni neizvesnost i nervoza“, kaže Ljubičić.

Zambijska novinarka Liambela Mutumba je u međuvremenu za Dnevnik hrvatske Nove TV rekla, pozivajući se na izvor iz tužilaštva, da su hrvatski državljani vraćeni zbog novih dokaza u istom predmetu koji su u posedu tužilaštva.

„Nema službene izjave još, ali očito je slučaj isti, samo s novim dokazima. Prošlo ročište su imali samo izjavu vlasnika pansiona, recepcionarke, službenika koji ih je uhapsio. Ovog puta možda kao svedoke imaju i službenike ili osobe iz DR Konga odakle su deca“, rekla je ona.

Sud u zambijskoj Ndoli odbacio je u ponedeljak optužnicu protiv hrvatskih državljana za trgovanje decom i naložio im da u roku 48 sati moraju napustiti zemlju. Time se suđenje prekinuto, ali je sudija napomenuo da to ne znači i oslobađajuću presudu za uhapšene.

Četiri bračna para iz Hrvatske uhapšena su početkom decembra u vazdužnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o usvajanje maloldetne dece iz DR Konga.

Hrvatski ministar pravde Ivan Malenica komentarisao je novonastalu situaciju sa hrvatskim državljanima i ocenio da je reč o jednoj, kako je rekao, dosta neobičnoj situaciji.

Malenica je rekao da su oni vraćeni zbog iste optužnice i dodao da je ambasador Ante Cicvarić na putu ka Ndoli.

„Mi ćemo i dalje svim naporima nastaviti da štitimo hrvatske državljane. Ne samo njih osmoro, već i decu koja se i dalje nalaze u Zambiji“, rekao je Malenica.

Prema njegovim rečima, usvojena deca iz DR Konga se nalaze u sirotištu u Zambiji i da o njima ima malo informacija, iako su hrvatski državljani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar