Ju Gov: Za aktuelnu koaliciju sam 27 odsto Nemaca

BERLIN – Prema istraživanju britanske kompanije Ju Gov, samo 27 odsto građana Nemačke želi da aktuelna koalicija ostane na vlasti, dok 52 odsto Nemaca želi raspisivanje izbora.

Do ankete u kojoj je svoje mišljenje izrazilo više od 2.000 građana dolazi nakon što su partija kancelarke Angele Merkel, Hršćansko-demokratska unija (CDU), i njen koalicioni partner, Socijaldemokratska partija (SPD), ostvarile svoj najlošiji rezultat na izborima za Evropski parlament.

Politiko.eu navodi da je CDU na prošlonedeljnim izborima osvojila 28,9 odsto, dok je SPD imala 15,8 odsto glasova.

Predsednica SPD Andrea Nales prošle nedelje je najavila ostavku nakon slabog rezultata kako na evropskim izborima, tako i na istovremeno održanim regionalnim izborima na kojima je partija prvi put nakon 70 godina izgubila u Bremenu.

Ju Gov navodi da 25 odsto ispitanika podržava opciju koalicije levog krila, između zelenih, SPD i ekstremno leve partje Levice, 15 odsto je podržalo koaliciju CDU/CSU, Zelenih i liberala (FPD), dok bi 14 odsto ispitanika na vlasti želelo savez između CDU/CSU i Zelenih.

Kako se navodi, ankete pokazuju brz rast podrške partiji Zelenih koja je na izborima za Evropski parlament osvojila 20,5 odsto glasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.