U trendu

Jugoistočna Evropa zajedno protiv korupcije

SARAJEVO – Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) i Kancelarija UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) pokrenule su antikorupcijski program u Jugoistočnoj Evropi pod nazivom Jugoistočna Evropa – Zajedno protiv korupcije (SEE-TAC).

Implementacija regionalnog programa je počela u novembru i trajaće do oktobra 2023. godine, a program finansira Austrijska razvojna agencije (ADA).

Opšti cilj Programa je, kako se navodi u saopštenju, jačanje otpornosti društava jugoistočne Evrope na korupciju.

Ovo se želi postići jačanjem kapaciteta državnih institucija, organizacija civilnog društva, te privatnog sektora, kao i medija za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Pod okriljem SEE-TAC Programa, 25 javnih institucija, 40 predstavnika preduzeća i 175 predstavnika civilnog društva, zajedno sa UNCAC Koalicijom i Investicijskim forumom privrednih komora Zapadnog Balkana kao posebnim partnerima, radiće zajedno na implementaciji širokog spektra aktivnosti.

Suština programa je bazirana na Konvenciji UN-a za borbu protiv korupcije (UNCAC) i SEE-TAC je sveobuhvatna među-sektorska aktivnost kroz koju sarađuju stručnjaci i aktivisti iz regiona na jačanju kapaciteta za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Program objedinjava proces operacionalizacije Međunarodnog sporazuma o razmeni podataka u svrhu verifikacije sadržaja imovinskih kartona javnih funkcionera unutar i izvan regije, sa razvojem institucionalnih kapaciteta za implementaciju mehanizama za prevenciju korupcije, s fokusom na sektore najizloženije korupciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.