U trendu

Junker: Bregzit je gubljenje vremena i energije

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da Bregzit predstavlja „gubljenje vremena i energije“ i da je nezadovoljan što nije mogao da iskoristi svoj petogodišnji mandat u većoj meri za unapredjenje Unije u službi gradjana.

Junker je u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu rekao da to telo može da odobri samo sporazum koji je sklopljen sa Londonom prošle sedmice, nakon što dokument dobije potvrdu u britanskom parlamentu, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

„Sada treba da veoma pažljivo pratimo dešavanja u Vestminsteru, ali nije moguće, nije zamislivo da ovaj parlament ratifikuje sporazum pre nego što to učini Vestminster. Prvo London, pa onda Brisel i Strazbur“, rekao je Junker.

On je ranije više puta rekao da žali zbog odluke Velike Britanije da napusti EU, što je odlučeno referendumom pre tri i po godine.

„Istina je da me boli to što sam toliki deo mandata potrošio na Bregzit, a samo sam želeo da se bavim time kako da ova unija bolje služi gradjanima – gubljenje vremena i gubljenje energije“, rekao je Junker.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je poslanicima Evropskog parlamenta da vodi razgovore sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom o zahtevu za produženje roka za Bregzit posle 31. oktobra, kao i sa liderima 27 zemalja Unije, i da će doneti odluku „u narednim danima“.

„Bregzit bez dogovora nikada neće biti naša odluka“, rekao je Tusk.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.