Junker: Imamo previše Evropljana na odredjeno vreme

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas da Evropskoj uniji nedostaje koherentna evropska vizija i da „porodicu evropskih naroda“ razjedaju sebični nacionalni interesi, preneo je Bi-Bi-Si.

„Imamo previše Evropljana na odredjeno vreme“, rekao je Junker.

Predsednik EK je kazao da „ima puno stalnih Evropljana kada se uzima, ali da kada je davanje u pitanju mnogi postaju Evropljani na odredjeno vreme“.

U debati u Rimu o stanju unutar Unije, Junker je upozorio da se „nekadašnji osećaj zajedničke politike EU potpuno izgubio“.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je u Rimu da evropski prioriteti moraju biti zaštita spoljnih granica i aktuelna migrantska kriza.

Tusk je naveo da je uzaludno insistirati o „zajedničkom idealu evropske nacije“, ali da su ovi prioriteti pitanje „zajedničke politike zdravog razuma“.

„Ideja jedne evropske porodice, jedne vizije je bila iluzija“, rekao je predsednik Evropskog saveta.

Evroskeptične partije, neprijateljski nastrojene prema EU, prošle su bolje nego ikad na poslednjim izborima za poslanike Evropski parlament. Oni sada čine četvrtinu od 751 evropskih poslanika.

Centralna tema evroskeptika je strah da bi EU mogla da evoluira u „superdržavu“ koja bi ograničila nacionalne suverenitete država članica i navode da je integracija evrozone dokaz toga, navodi Bi-Bi-Si.

U medjuvremenu, proevropski političari insistiraju da medjunarodna ekonomska kriza iz 2008. godine, migracijski talas i bezbednose pretnje ukazuju na potrebu za zajedničkim evropskim delovanjem.

EK se bori za postizanje dogovora medju državama članicama o ravnomernim kvotama za prijem migranata širom EU, kako bi se smanjio pritisak na Grčku i Italiju.

Češka, Madjarska, Poljska i Slovačka protive se uvodjenju obaveznih kvota EU za raspodelu migranata, navodeći da će biti teško integrisati neevropljane, posebno muslimane, u njihova društva.

Oni, takodje, navode da većina migranata želi da ostane u Nemačkoj i drugim bogatijim zemljama EU i da izbeglice nisu njihova odgovornost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.