Junker: Ne sudite Karlu Marksu po zločinima njegovih sledbenika

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da o nemačkom filozofu Karlu Marksu ne treba suditi po zločinima koje su njegove pristalice počinile decijanama posle njegove smrti.

Junker je danas prisustvovao u Triru obeležavanju 200 godina od rodjenja Marksa, političkog filozofa i najvećeg kritičara kapitalizma.

Aludirajući na zlodela raznih revolucionara u Rusiji, Kini i drugim zemljama, Junker je rekao da „Marks nije odgovoran za zločine njegovih navodnih naslednika“.

Grad Trir obeležiće dva veka od rodjenja Marksa, ekonomiste, filozofa, teoretičara socijalizma, nizom manifestacija, uključujući otkrivanje 5,5 metara visoke statue koja je poklon Kine.

Šire gledano, glorifikacija Karla Marksa kontroverzna je, posebno u zemljama koje su živele pod komunizmom.

S jedne strane, žrtve komunizma i njihovi potomci oštro reaguju na sve što može da izgleda kao rehabilitacija totalitarizma. S druge strane, nostalgija za komunizmom još postoji, uglavnom zbog socijalne i sigurnosti radnog mesta u tom periodu.

Pored toga, mnogi smatraju da Marksove političke ideje ne treba kriviti za ono što se dešavalo u Lenjinovo doba i za zločine staljinizma.

Nemačka je poseban slučaj, pošto je bila Marksova domovina i podeljena do pada Berlinskog zida.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.