U trendu

Junker: Ujedinjeni možemo da izvozimo stabilnost na Z. Balkan

STRAZBUR – Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je u svom Pismu o namerama Evropske komisije pozvao na veće jednstvo EU kako bi se ojačala i stabilnost Zapadnog Balkana.

Junker je u Pismu o namerama Evropske komisije, čiji madat ističe sledeće godine, naglasio važnost nastavka rada na jačanju, jedinstvu i demokratičnosti Evrope. Prema Junkeru, upravo 2019. godona biće ključna za EU i njeno mesto u svetu koji, prema njegovim rečima, postaje sve neizvesniji.

”Zajedno možemo doći do ujedinjenija, jače i demokratičnije EU. Zajedno možemo oblikovati svet, izvoziti stabilnost, posebno na Zapadni Balkan, i odbraniti međunaroni pravni poredak i naše vrednosti”, poručio je Junker.

U Pismu o namerama upućemom predsedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju i trenutno predsedavajućem Evropskog saveta asutrijskom premijeru Sebastijanu Kurcu Junker je naveo ključne inicijative Evropske komisije u narednom preriodu. One se odnose na jačanje privrede i investicija u EU, povezivanje kroz zajedničko digitalno tržište, jačanje Energetske unije i borbe protiv klimatskih promena, jačanje unutrašnjeg tržišta i industrije u EU, jačanje Ekonomske i monetarne unije, trgovinu sa svetom, zaštitu osnovnih prava kao i rad na novoj migrantskoj politici i jačanju uloge EU kao igrača na globalnoj sceni.

Upravo se pod inicijativom za jačanje uloge EU na međunarnodnoj sceni može svrstati i poziv Junkera za većim jedinstvom Unije i kada je reč o Zapadnom Balknau i proširenju.

”Potrebna nam je jedinstvena definicija pristupanja Zapadnog Balkana. U suprotnom drugi bi mogli to da iskoriste i oblikuju naše susedstvo”, poručio je Junker tokom svog govora o Stanju unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.