U trendu

Juratović ostaje „Mister Balkan“ Bundestaga

BERLIN – Novi saziv nemačkog Bundestaga ove nedelje je završio određivanje pozicija u parlamentarnim i radnim odborima koji se odnose za Zapadni Balkan, Hrvatsku i Sloveniju, a na mestu predsednika parlamentarnog odbora za Zapadni Balkan ponovo je izabran Josip Juratović, poslanik Socijaldemokratske partije (SPD).

Juratović je, u saopštenju dostavljenom Tanjugu, podsetio da u Bundestagu postoje nadstranačke parlamentarne grupe, radne grupe, odbori za evropsku i spoljnu politiku koji su zaduženi za odnose sa Zapadnim Balkanom.

U Bundestagu se u novom sazivu pojavilo još nekoliko novih parlamentaraca koji su poreklom sa prostora Zapadnog Balkana i svojevrsno pojačanje poslaniku Juratoviću, koji je u Nemačkoj zbog svog angažovanja nazivan „Mister Balkan“.

Tako je na mesto predsednika parlamentarnog odbora za Severni Jadran (Slovenija i Hrvatska) ponovi izabran Oliver Lukšić iz FDP-a, a na mestu potpredsednika izabrana je poslanida SPD Jasmina Hostert, poreklom iz Sarajeva.

Radna grupa SPD za jugoistočnu Evropu kojoj pripada i Zapadni Balkan za predsednika je, takođe, izabrala Juratovića.

Odbori za spoljnu politiku i za evropska pitanja u svim strankama u Bundestagu po pitanju Zapadnog Balkana imaju svoje izvestitelje, pa je tako za SPD u odboru za spoljnu politiku kao izvestilac imenovan Adis Ahmetović, a u odboru za evropsku politiku Juratović.

Juratović je, u saopštenju, povodom pisanja bosanskih medija, u kojima su, kaže, pojedini članovi Bundestaga pogrešno predstavljani, objasnio da ne postoji specijalni izvestilac nemačkog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu ili Zapadni Balkan.

On je ukazao da je Manuel Saracin, iz stranke Zelenih, specijalni izvestilac za Zapadni Balkan u Ministarstvu spolnih poslova Nemačke, a ne Bundestaga.

„Uz poštovanje suvereniteta svakog parlamentarca, svim parlamentarcima nemačkog Bundestaga koji su poreklom sa Zapadnog Balkana ili bilo kako vezani za Zapadni Balkan, je bitno da se naš zajednički rad ne pripisuje pojedincima uz pogrešno predstavljanje, već složno radimo na tome da postoji jedna zajednička pozicija Nemačke prema Zapadnom Balkanu s ciljem daljjeg razvoja demokratije u regionu. Jer samo na takav način možemo realno i iskreno saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana razviti, odnosno sprečiti da se nacionalistička kultura regiona prenese u nemački parlament, što je već počelo nanositi štetu pojedinim kolegama“, naglašava Juratović.

On je najavio da će se na zajedničku inicijativu i uz pomoć mnogih prijatelja i odgovornih struktura u Bundestagu 6. aprila održati nadstranačko dogovorena debata na temu 30 godina od početka rata u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar