U trendu

Juronjuz: Zašto su BiH i SRB nebo i zemlja po pitanju vakcina

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina i Srbija, iako do 1990-ih ista zemlja, sada se znatno razlikuju po broju vakcinacija protiv kovida 19, budući da BiH nije kupila nijednu dozu vakcine, dok susedna Srbija ima jednu od najboljih stopa vakcinacije u Evropi, piše „Juronjuz“.

Beograd je obezbedio vakcinaciju više od 10 odsto stanovništva, dok nasuprot tome, BiH zavisi od dobrotvornih organizacija, što je posledica neorganizovane vlade, kaže epidemiolog Fahrudin Kulenović za „Juronjuz“.

„Još nisu kupili nijednu vakcinu, a u Srbiji ljudi biraju svoje vakcine poput kolača u poslastičarnici – kineska, ruska, nemačka ili američka. Ovde koristimo ono što dobijamo kao poklon“, rekao je Kulenović.

BiH trenutno ima 52.000 doza, koje su donirale Srbija i Rusija, a Turska je u međuvremenu obećala dodatnih 30.000 doza vakcina.

„Juronjuz“ navodi da je vakcinacija započela za starije osobe u Republici Srpskoj, dok u Federaciji BiH i dalje čekaju vakcine.

Zdravstvenim radnicima u oba dela zemlje ponuđene su vakcine, dođae se.

BiH je prijavila 5.729 smrtnih slučajeva od početka pandemije u zemlji od 3,3 miliona ljudi.

Novi broj dnevnih infekcija dostigao je oko 1.500 nedavno u poređenju sa nekoliko stotina pre samo nekoliko nedelja.

Zbog pogoršanja situacije uvedene su mere poput policijskog časa u Sarajevu, a svi barovi i restorani zatvoreni su od subote na najmanje dve nedelje, što je izazvalo negodovanje jednog dela stanovništva, navodi „Juronjuz“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.