U trendu

Jutarnji: Omikron ozbiljno ugrožava zdravstveni sistem HR

ZAGREB – Brzina širenja omikrona ozbiljno ugrožava hrvatski zdravstveni sistem, zbog zabrinjavajućeg broja zaraženih lekara i medicinskih sestara, koji su zbog toga van stroja, piše zagrebački Jutarnji list.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u zdravstvenim ustanovama je pozitivno ili u samoizolaciji ukupno 800 medicinskih sestara i 353 lekara.

KBC Split radi bez 36 lekara i čak 82 medicinske sestre, KBC Zagreb bez 29 lekara i 68 medicinskih sestara, KBC Rijeka bez 17 lekara i 37 medicinskih sestara.

“U utorak smo imali 60 zaposlenih, što u izolaciji, što u samoizolaciji, a juče je ta brojka bila 106”, izjavio je direktor KBC-a Sestara milosrdnica Davor Vagić.

U KBC-u Zagreb u utorak je van stroja bilo čak 186, a juče 244 zaposlenih lekara i medicinskih sestara, dok je u KB Dubrava u utorak u izolaciji i samoizolaciji bilo njih 65.

“Naravno da smo zbog toga zabrinuti. Naši pozitivni zaposleni mahom su vakcinisani tako da imaju ili vrlo blage ili nikakve simptome, ali nezavisno od toga su pozitivni i ne mogu biti na poslu“, kaže Ivica Lukšić, direktor KB-a Dubrava.

Zadarska bolnica je već u problemu jer jer je bolesno 55 zaposlenih, pa je veoma teško sastavljati smene , rekao je direktor Željko Čulina.

Pomoćnik direktora u KBC Zagreb Milivoj Novak kaže da u toj zdravstvenoj ustanovi situacija još nije alarmantna, ali je teško predvideti razvoj situacije, jer su brojevi zaraženih među zaposlenima svakog dana sve veći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.