U trendu

Južna Koreja i SAD prati nuklearno oružje Severne Koreje

SEUL – Vojska Južne Koreje pomno posmatra Severnu Koreju koja se sprema za održavanje vojne parade na kojoj se očekuje da će pokazati svoje napredne nuklearne i raketne sposobnosti, rekao je portparol Južnokorejskog udruženja načelnika štabova, pukovnik Kim Jun-rak.

Politički biro Centralnog komiteta Radničke partije Severne Koreje (WPK) danas je izabrao armijskog generala koji se smatra uticajnom figurom u oblikovanju programa balističkih projektila u zemlji, za najnovijeg člana moćnog predsedništva koje čine lider Kim Džong Un i još četiri visoka zvaničnika, piše AP.

„Vojske Južne Koreje i SAD-a temeljno su pratile pripreme Severne Koreje za događaje velikih razmera, poput vojne parade u vezi sa unutrašnjim rasporedom Severne Koreje“, rekao je pukovnik Jun-rak na konferenciji za novinare.

Pukovnik nije precizirao šta su savezničke vojske videle niti kada očekuju da će parada biti održana, a postoje spekulacije da bi se vojna parada mogla održati već u četvrtak, kada se bude slavilo 73. godina od osnivanja zemlje, a još jedan veliki datum je 10. oktobar, 76 godina od vladajuće Radničke partije.

Severna Koreja često proslavlja velike državne godišnjice paradiranjem hiljada trupa i svog vojnog hardvera na glavnom trgu u Pjongjang.

Tokom poslednje vojne parade koja se održala u januaru, Severna Koreja je pokazala nove rakete koje se razvijaju za ispaljivanje sa podmornica.

Tada je na paradi Kim obećao da će proširiti svoj program nuklearnog oružja jer je suočen sa, kako je rekao, neprijateljstvom SAD-a.

Prošlog oktobra, Severna Koreja je predstavila svoju najveću interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) na paradi povodom godišnjica stranke. Tokom letačkih testova 2017. godine u Severnoj Koreji, prethodne ICBM-ove rakete pokazale su potencijal da stignu do kopna Sjedinjenih Američkih Država.

Smatra se da će svaka nova parada Severne Koreje verovatno sadržati najnovije sisteme naoružanja koji prete američkim saveznicima u Aziji i američkoj domovini, a takve parade bi se smatrale pokušajima pritiska na Vašington zbog zastale nuklearne diplomatije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.