U trendu

Južna Koreja: Vođa opozicije optužen za korupciju

SEUL – Tužilaštvo centralne oblasti Seula podiglo je danas optužnicu protiv lidera glavne južnokorejske opozicione Demokratske stranke (DS) Li Džae-mijunga zbog korupcije, podmićivanja i sukoba interesa.

Prema optužnici, Li Džae-mijung je prilikom vršenja dužnost funkcije gradonačelnika Seongama, između 2010. i 2018. godine, oštetio gradsku kasu za 348 miliona evra, time što je sklapao nepovoljne ugovore sa građevinskim firmama uključenim u projekat Daedžang-dong, prenosi Jonhap.

Vođa opozicije je pored toga optužen za „curenje“ tajnih informacija iz gradske vlade, od kojih su profitirale firme uključene u projekte Daedžang-dong i Virije.

Ove firme, koje se bave izgradnjom luksuznih stambenih kompleksa, na osnovu poverljivih informacija stekle su dobit od 574 miliona evra, navodi južnokorejska agencija.

Tužilaštvo je ranije tražilo da sud izda nalog za hapšenje Li Džae-mijunga, ali parlament Južne Koreje, u kome ima većinu opoziciona stranka DS, odbio je ovaj predlog.

Li Džae-mijung, koji je prošle godine tesno izgubio na predsedničkim izborima od sadašnjeg predsednika Jon Suk-jeola, izjavio je da „uopšte nije iznenađen“ optužnicom i smatra da je u pitanju pokušaj vlade da odstrani „političkog neprijatelja.“

Vođa južnokorejske opozicije je odbacio sve optužbe i veruje da će dokazati svoju nevinost pred sudom, zaključuje Jonhap.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.