U trendu

Južnokorejski poslanici: Bivši severnokojerski ministar žrtva Kimove čistke

PJONGJANG – Bivši ministar spoljnih poslova Severne Koreje žrtva je čistke koju je sproveo lider Kim Džong Un, saopštili su danas južnokorejski poslanici pozivajući se na podatke obaveštajne službe.

Bivši ministar Ri Jong Ho je igrao ključnu ulogu na samitima Kima sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom 2018-2019. godine.

On je ostao van očiju javnosti otkako su pregovori o denuklerizaciji sa Vašingtonom zaustavljeni nakon neuspelog samita Kima i Trampa početkom 2019. u Vijetnamu, ali je Japanac Jomiuri Šimbun u sredu izvestio da je pogubljen prošle godine, pozivajući se na neimenovane izvore, preneo je Rojters.

Član parlamentarnog odbora za obaveštajne poslove Ju Sang-bum rekao je da je Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje rekla poslanicima da je Ri žrtva čistke, ali da nije jasno da li je pogubljen.

„Potvrdili su Rijevu čistku, ali ne i njegovo pogubljenje“, rekao je Ju novinarima nakon brifinga obaveštajne agencije.

Ju je rekao da agencija nije objasnila zašto je Ri žrtva čistke, a poslanici nisu mogli da potvrde izveštaj Jomiurija koji takođe kaže da je pogubljeno i nekoliko drugih diplomata koji su radili u ambasadi Severne Koreje u Velikoj Britaniji.

Ri je poslednji put pominjan u severnokorejskim državnim medijima u aprilu 2020. godine, kada je smenjen iz Komisije za državne poslove, najvišeg tela za donošenje odluka kojim je predsedavao Kim.

Diplomata sa dugogodišnjim iskustvom u nuklearnim pregovorima, Ri je pratio Kima i u Singapuru i u Hanoju na samitima sa Trampom 2018. i 2019. godine, podseća Rojters.

Ri je održao konferenciju za novinare ubrzo nakon što je samit u Hanoju propao, rekavši da je Kim dao „realistične predloge“, ali je Tramp zahtevao više ustupaka.

Bilo je medijskih izveštaja o pogubljenju nekoliko zvaničnika Pjongjanga umešanih u neuspeli samit, ali su se neki nakon nekog vremena ponovo pojavili u državnim medijima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.