U trendu

Južnokorejski tužioci traže hapšenje predsednika glavne opozicione stranke

SEUL – Južnokorejski tužioci zatražili su danas nalog za hapšenje predsednika glavne opozicione Demokratske partije, Li Džae mjunga, u okviru istrage optužbi da je primao mito za razvojne projekte.

Tužioci su rekli da je optuženi Li, bivši predsednički kandidat demokrata,
prekršio svoju dužnost zbog gubitaka od 382 miliona dolara koje je imala korporacija „Seongnam divelopment“ dok je on bio gradonačelnik grada Seongnama, preneo je Rojters.

Li je takođe optužen da je zahtevao da četiri kompanije obezbede sredstva
za FK Seongnam dok je bio na čelu tog fudbalskog kluba u zamenu za nezakonitu administrativnu favorizaciju, odnosno optužen je za primanje mita.
Li, koji je bio gradonačelnik od 2010. do 2018. godine, negirao je sve optužbe.

Parlament od 300 članova, u kojem demokrate imaju većinu od 169 poslaničkih mesta, trebalo bi da glasa za oduzimanje Lijevog imuniteta da bi bilo moguće njegovo hapšenje koje zahteva tužilaštvo.

Demokratska stranka je osudila potez tužilaca, nazvavši ga nasilnim činom bez presedana radi onesposobljavanja opozicione stranke i eliminisanja predsednikovog političkog neprijatelja.

Li je izgubio od predsednika Jun Suk-jeola, bivšeg državnog tužioca, na martovskim predsedničkim izborima za samo 0,7 odsto glasova, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.