U trendu

K. Haris: Saradnja sa Francuskom u svemirskim istraživanjima

PARIZ – Posle današnjeg sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu potpredsednica SAD Kamala Haris najavila je niz zajedničkih inicijativa koje čhe SAD preduzeti zajedno sa Francuskom i drugim zemljama kako bi se pozabavile svemirskim istraživanjima, globalnim pitanjima i novim pretnjama.

Ona je najavila širu saradnju u oblasti istraživanja svemira i podršku naporima da se unapredi međunarodna saradnja u oblasti sajber bezbednosti, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Ove inicijative naglašavaju posvećenost SAD da rade sa saveznicima i partnerima kako bi se zajedno suočili sa izazovima 21. veka.

Decenijama su SAD i Francuska imale koristi od saradnje u svemirskim istraživanjima, komercijalnom i bezbednosnom sektoru.

Prepoznajući sve veći značaj istraživanja svemira za čovečanstvo – od suočavanja sa klimatskim izazovima i velikih naučnih otkrića do obezbeđivanja održivog ekonomskog razvoja i bezbednosti – SAD i Francuska prepoznaju ključnu ulogu međunarodne saradnje za održavanje svemirskog okruženja, navodi se u saopštenju bele kuće.

Haris i Makron saglasili su se da uspostave „sveobuhvatni dijalog SAD i Francuske o svemiru“ kako bi unapredili saradnju u oblasti civilne, komercijalne i nacionalne bezbednosti, prenoe je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar