U trendu

Kako danas izgleda čuvena “zelenooka Avganistanka”? (foto)

Čuvena „zelenooka Avganistanka” sa naslovne strane časopisa “Nacionalna geografija” stigla je u Italiju u sklopu evakuacije Avganistanaca, nakon što su talibani preuzeli vlast u toj zemlji, saopštila je italijanska vlada.

Kancelarija premijera Marija Dragija je saopštila da je Italija organizovala evakuaciju Šarbat Gule nakon što je zatražila pomoć da napusti zemlju, prenosi britanski list “Gardijan”.

Italijanska vlada će pomoći da se ona integriše u život u Italiji, navodi se u saopštenju italijanske vlade.

Gula je međunarodnu slavu stekla 1984. godine kao devojčica izbeglica iz Avganistana, nakon što je fotografija ratnog fotografa Stiva Mekarija, na kojoj je Gula sa prodornim zelenim očima, objavljena na naslovnoj strani časopisa “Nacionalna geografija”.

Mekari je ponovo pronašao Gulu 2002. godine.

Ona je 2014. bila u Pakistanu, ali se sakrila kada su je vlasti optužile da je kupila lažnu pakistansku ličnu kartu, nakon čega je naložena njena deportacija.

Avionom je odvezena u Kabul gde je predsednik priredio prijem za nju u predsedničkoj palati i predao joj ključeve od novog stana.

Italija je bila jedna od nekoliko zapadnih zemalja koje su vazdušnim putem izvele stotine Avganistanaca iz zemlje nakon odlaska američkih snaga i preuzimanja vlasti od strane talibana u avgustu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar