U trendu

Kako se Putin štiti od korone: Mesecima živi i radi pod „staklenim zvonom“

Od početka pandemije korona virusa ruski predsednik Vladimir Putin živi i radi u posebnim uslovima.

Preduzete su rigorozne mere da bi se po svaku cenu zaštitilo njegovo zdravlje, prenosi Jutarnji list pozivajući se na pisanje Bi-Bi-Sija na ruskom jeziku.

Kao i veliki broj ljudi u svetu, Putin koristi moderne tehnologije za izvršavanje svojih radnih obaveza, pa tako većinu sastanaka održava onlajn koristeći platformu Zoom.

Od kako je sredinom marta pandemija stigla do Rusije Vladimir Putin je praktično u izolaciji. Simbol njegove pandemijske vladavine postale su slike na kojima on, sasvim sam, sedi za masivnim radnim stolom razmera u ništa manje grandioznom kabinetu u svojoj podmoskovskoj rezidenciji Novo Ogorjovo i preko velikog broja ekrana komunicira sa svojim saradnicima uz pomoć Zooma.

Iz Kremlja, u kojem se nalazi mnogo ljudi, otišao je u rezidenciju u Novo Ogorjovu gde je sa njim znatno manje ljudi. Po njegovom dolasku u Novo Ogorjovo, osoblje koje je već tamo bilo – pripadnici službe bezbednosti, domaćice, kuvari i pomoćno osoblje – od marta nije napuštalo taj prostor. Nisu išli svojim kućama i sedmično se kontrolišu, prenosi portal Kliks.

Tokom leta ruski predsednik je izlazio u javnost, ali nije imao previše kontakta s ljudima i držao se na distanci. Svi koji su morali da budu s njim u kontaktu prošli su kroz rigorozne kontrole i morali su da imaju testove stare najmanje dva dana. Čak su u crnomorskom predsedničkom sanatorijumu, nedaleko od Sočija, morali da budu u karantinu koji je trajao više od dve sedmice.

Oni koji su morali da napuste Novo Ogorjovo, jer su leti s Putinom išli na neke njegove susrete u Soči ili u drugu dobro čuvanu predsedničku bazu Bočarov Ručej, morali su biti najmanje u dvosedmičnoj, pa čak i u izolaciji koja je trajala mesec dana. Oni koji su u neposrednom kontaktu s njim ne mogu biti u kućnoj izolaciji, već pod nadzorom posebnog lekarskog tima iz Kremlja.

Pravila se primenjuju na sve bez izuzetka.

Isto tako svi zaposleni u predsedničkom kabinetu, bez izuzetka, sretali se s njim ili ne, moraju na sedmična testiranja, a kretanje i učestvovanje u javnim ili većim porodičnim okupljanjima im je ograničeno.

Bez najmanje tri dana starog testa niko ne može ni u blizinu Novog Ogorjova, a kamoli na njegovo područje ili da stupi u kontakt s osobljem koje je u kontaktu s Putinom.

Zbog toga je na određeno vreme raspušten i desk kremaljskih novinara, jer ionako ne mogu da snimaju i lično prisustvuju (sem putem videolinka) Putinovim susretima i događanjima na kojima on učestvuje.

Od početka pandemije Putin je imao samo dva državna susreta – sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i čelnikom Kirgizije Sooronbajem Žeenekovom, koji su pre sastanka morali da pokažu rezultate testiranja.

Ruski predsednik je prvi put odložio i tradicionalnu „Direktnu liniju“ kao godišnji susret sa građanima i novinarima kada satima odgovara na pitanja sugrađana koji mesecima na određene adrese i brojeve postavljaju pitanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar