Kako su se Amerikanci izborili sa najsmrtonosnijim virusom u istoriji čovečanstva (foto)

Pre 100 godina, svet je bio, kao i sada, usred pandemije. Najsmrtonosniji virus u savremenoj istoriji čovečanstva, ovaj virus takođe zovu “majkom svih pandemija”.

View this post on Instagram

1918-1919 Flu Epidemic The toll of history’s worst epidemic surpassed all the military deaths in World War I and World War II combined. The death toll was estimate between 17-50 million. It lowered the life expectancy in the US by 12 years. When an infected person sneezes or coughs, more than half a million virus particles can spread to those nearby. If you don’t care about yourself that’s one thing, but asking people to avoid being social for a week or two isn’t about you, it’s about making this easier for all of us and giving everyone a chance to avoid a real crisis. I realize people have to go to work or make money or just don’t want to feel afraid and alone. “Ain’t no influenza gonna scare me!” I look at it as risk vs reward. What do I look to gain vs loose from going out and being social, for me it’s an easy choice. #boston #coronavirus #quarantine #1918flu #spanishflu #history #stayhome #netflix

A post shared by A Boston Podcast (@olddirtyboston) on

Od ovog virusa zarazilo se 500 miliona ljudi, što je četvrtina svetske populacije u tom trenutku, a odneo je čak 50 miliona života.

Španska groznica je 1918. godine bila velika lekcija i prvi susret sa načinima kako svet reaguje na pandemije.

Iako nosi ime po ovoj državi, istoričari tvrde da je malo verovatno da je žarište ovog gripa bilo u Španiji, iako je ona jedna od prvih zemalja u kojoj su stručnjaci identifikovali epidemiju.

Izbijanje virusa počelo je 1918. godine, tokom poslednjih meseci Prvog svetskog rata, a istoričari sada veruju da je sukob delom mogao biti odgovoran za širenje virusa. Vojnici koji su živeli u skučenim, prljavim i vlažnim uslovima na zapadnom frontu su se razboleli.

To je bio direktan rezultat oslabljenog imunološkog sistema od neuhranjenosti. Njihove bolesti, poznate kao “la grippe”, bile su zarazne i širile su se među redovima. Za otprilike tri dana od kada bi se razboleli, mnogi vojnici su počeli da se osećaju bolje, ali nisu se svi izvukli.

Tokom leta 1918. godine, kada su trupe počele da se vraćaju, sa sobom su ponele tada neotkriveni virus koji se proširio po gradovima, mestima i selima u matičnim zemljama vojnika. Mnogi od zaraženih, i vojnici i civili, nisu se oporavili.

Kada je i Džej Drasel, tadašnji gradonačelnik Nape u Kaliforniji, u borbi protiv gripa proglasio epidemiju, naredio je svima da nose debele maske, i u tome je bio više nego ozbiljan.

Sudija Džejms Palmer čak je tada i pritvorio Ejba Eriksona i Džoija Rodžera na 10 dana zbog propusta u nošenju maski protiv gripa.

Istorijski podaci govore da se zatvaranjem škola i zabranom javnih okupljanja znatno suzbilo širenje ovog virusa.

Država Pensilvanija nije na vreme zabranila javna okupljanja, te je u gradu Pitsburgu smrtnost bila znatno veća, za razliku od drugih gradova koji su blagovremeno implementirali više akcija, poput Sent Luisa u Misuriju.

Pandemija se završila leta 1919. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.