U trendu

Kako su TikTok reperka i mađioničar izveli najveću pljačku kriptovaluta u istoriji

Američko ministarstvo pravde u utorak je objavilo da je razotkrilo najveću krađu kriptovaluta u istoriji i da je zaplenilo rekordnih 3.6 milijardi dolara u bitkoinu. Finansijski svet je s nestrpljenjem iščekivao da se otkrije ko stoji iza istorijske pljačke, a svi su su očekivali iskusne hakere ili bankare na visokim pozicijama, piše britanski Telegraf.

Međutim, otkrivena su imena TikTok reperke i njenog muža mađioničara. Njujorčanin Ilja „Holanđanin“ Lihtenštajn (34) i njegova supruga Heder Morgan (31) uhapšeni su na Menhetnu ove nedelje zbog optužbi za pranje novca povezanog s krađom. Par je deo ukradenog novca u bitkoinu potrošio na zlato, nezamenjive tokene (NFT) i Volmartove poklon kartice od 500 dolara, rekli su tužioci.

Ona se predstavljala kao reperka, rekla da je krokodil s Vol Strita

Lihtenštajn i Morgan bili su aktivni na društvenim mrežama, gde se ona predstavljala kao reperka „Razzlekhan“, što je pseudonim koji je nastao, kako je objasnila na svojoj veb stranici, kao „kombinacija Džingis Kana i pice“. Heder Morgan optužena je za pranje milijardi dolara u kriptovaluti ukradenoj hakovanjem virtualne menjačnice 2016.

Osim što se bavila repovanjem, Morgan se okušala u slikarstvu, modnom dizajnu i pisanju, a predstavljala se i kao svojevrsni korporativni trener. Jedan od njenih nedavnih radova nosi naslov „Saveti za zaštitu vašeg poslovanja od kibernetičkih kriminalaca“ i sadrži intervju s vlasnikom jedne kriptovalutne menjačnice o tome kako sprečiti prevaru.

U jednom videu objavljenom na društvenim mrežama ona pleše ispred njujorške berze i predstavlja se kao „krokodil s Vol Strita“. U drugom muzičkom delu kaže da je „poštovanje pravilo za budale“.

„Najveća finansijska zaplena ministarstva pravde u istorji“

Bračni par je sada optužen za pokušaj pranja 119.754 bitkoina ukradenih nakon što je haker provalio u menjačnicu Bitfinex 2016. i pokrenuo više od 2000 neovlašćenih transakcija. Zvaničnici ministarstva pravde rekli su da su transakcije u to vreme bile procenjene na 71 milion dolara u bitkoinu, ali s porastom vrednosti najveće kriptovalute, vrednost sada prelazi 4.5 milijardi dolara.

Bila je to najveća finansijska zapljena ministarstva pravde u istoriji, rekla je zamenica glavnog državnog tužioca Lisa Monako i dodala da ovaj slučaj pokazuje da kriptovalute ‘nisu bezbedno utočište za kriminalce’. Ilja Lihtenštajn i Heder Morgan suočeni su s optužbama za pranje novca, kao i za prevaru SAD-a. Slučaj je trenutno na saveznom sudu u Vašingtonu.

Kad su se prvi put pojavili na saveznom sudu na Menhetnu u utorak poslepodne, sudija Debra Frimen odredila je kauciju od 5 miliona dolara za Lihtenštajna i 3 miliona za Morgan i zahtevala da njihovi roditelji polože svoje kuće kao osiguranje da će se optuženici vratiti na sud.

Ključni trag bio je svojevrsni eBay na dark webu

Ključni trag koji je doveo do njihovog hapšenja možda leži u zatvaranju ilegalne platforme AlphaBay 2017. godine. Naime, vladini zvaničnici su rekli da je deo novca bio prebačen na AlphaBay, što je zapravo svojevrsna verziju eBaya koja se nalazi na dark webu.

Kada je stranica uklonjena, verovatno je vlastima omogućen pristup internim zapisima o transakcijama na AlphaBayu povezanima s kriptovalutnim računom na Lihtenštajnovo ime, rekla je kompanija za praćenje digitalnih valuta Elliptic. Bitfinex je u saopštenju rekao da sarađuje s ministarstvom pravosuđa na ‘utvrđivanju prava na povraćaj ukradenog bitkoina’.

Lihtenštajn i Morgan takođe su pokušali da operu novac preko mreže kriptovalutnih menjačnica i tvrdili su da su novac, zapravo, uplate startapu gospođe Morgan, saopštilo je ministarstvo pravde.

Par je sad u kućnom pritvoru, ne smeju da trguju kriptovalutama i pod električnim nadzorom su

Heder Morgan, koja je u sudnici nosila belu majicu s kapuljačom, često se osvrtala gledajući svoje roditelje, koji su takođe bili prisutni. I ona i njen suprug, koji ima dvojno američko-rusko državljanstvo, rekli su da su svesni teških posledica ako pokušaju da pobegnu.

Bračnom paru je određen kućni pritvor s elektronskim nadzorom i zabranjeno im je da učestvuju u kriptovalutnim transakcijama do suđenja, rekla je sudija Frimen. Sudija u Vašingtonu, gde će se održati dalja saslušanja, kasnije bi mogao da postavi drugačije uslove.

Tužioci su za par tražili pritvor, tvrdeći da postoji opasnost od bega. Ali, sudija Frimen je rekla da je na odluku o kućnom pritvoru podstakao argument branioca Anirudh Bansal da su i Lihtenštajn i Morgan znali da su pod istragom od novembra i da su uprkos tome ostali u SAD-u.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar