U trendu

Kalabuhov: Bećirović nema pravo da govori u ime svih

SARAJEVO – Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je danas da član Predsedništva BiH Denis Bećirović, prema Ustavu BiH, nema pravo da govori u ime svih građana u BiH, pa ni svih Bošnjaka, te istakao da je sve više uveren da ovaj političar na izborima nije pobedio glasovima podrške, nego onih koji su bili protiv drugog kandidata.

Kalabuhov je ocenio da žaljenje izazivaju Bećirovićeve izjave povodom godišnjice od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini.

„Od osobe koja pokušava da operiše pravnim pojmovima mogla bi se očekivati dublja, objektivnija i, konačno, više ljudska analiza situacije u Ukrajini, kao i razloga koji su doveli do iznuđene, ali pravedne reakcije Rusije. Umesto toga, samo je ponavljanje licemernih zapadnjačkih slogana“, objavio je Kalabuhov na Fejsbuk profilu Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Bećirović je ranije saopštio da snažno osuđuje politiku predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, te pozvao na „okončanje invazije na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu, upostavljanje mira i poštovanje međunarodnog prava“.

„Kao član Predsedništva BiH, još jednom osuđujem rusku agresiju na Ukrajinu. Mi u BiH dobro znamo šta donosi agresija i rat i koliko je važan mir. Predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom i narodu suverene i nezavisne Ukrajine želim pružiti otvorenu podršku u ovim teškim trenucima za njihovu zemlju. BiH se zajedno sa slobodnim i demokratskim svetom solidariše sa ukrajinskim narodom u borbi za slobodu“, naveo je Bećirović, preneo je RTRS.

Kalabuhov je naveo da značajan broj Bošnjaka s kojima svakodnevno komunicira razume šta se dešava i Rusiji želi pobedu nad neonacističkim režimom u Kijevu koji neguje Zapad.

„Bio sam skeptičan u pogledu iznesenih mišljenja i komentara da Bošnjaci, vođeni protestnim raspoloženjima, nisu glasali isključivo za Bećirovićevu kandidaturu u smislu njegove podrške, nego u velikoj meri protiv drugog kandidata. Pomalo stičem uverenje da u ovom tumačenju ima značajni deo istine“, kaže Kalabuhov.

On je poručio da Bećirovićev stav doživaljava isključivo kao njegovo mišljenje, te da reaguje iz poštovanja prema Bošnjacima i funkciji bošnjačkog člana Predsedništva BiH od koje, kako je naveo, zavisi na koji način će se BiH dalje razvijati.

„Ubeđen sam da će se Bećirović, budući da je još mlad političar, kad bude stekao više mudrosti, posramiti današnjih reči – patosnih, ali apsolutno neistinitih i u formalnom i u providentnom smislu ove reči“, naveo je Kalabuhov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.