U trendu

Kalabuhov: Visoki predstavnik u BiH je relikt prošlosti

BANJALUKA – Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov ponovio je sinoć da je principijelni stav Rusije da se bez odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti UN Kristijan Šmit ne može smatrati visokim predstavnikom, odnosno da, u smislu Dejtonskog sporazuma, nema nikakva ovlaštenja za vršenje svojih aktivnosti u BiH.

Kalabuhov ističe da je na tom planu nelegitimna Šmitova upotreba bonskih ovlaštenja i kada je reč o Zakonu o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

„Zadatak Kancelarije i `normalnog` visokog predstavnika jeste da pomaže političkim partijama i političarima u BiH da nalaze zajednička rešenja ovdašnjih problema, a ne da unosi dodatne momente destabilizacije kao što se dogodilo sa njegovim i određenim odlukama bivšeg visokog predstavnika (Valentina Incka)“, rekao je Kalabuhov za banjalučku Alternativnu tv.

Ruski diplomata je istakao da je stav Rusije da se završilo vreme postojanja Kancelarije visokog predstavnika, te da visoki predstavnik predstavlja relikt prošlosti u BiH.

Kalabuhov je rekao da se ova kancelarija vremenom pretvara, ne u instrument za rešavanje političkih pitanja, već za pogoršanje političke situacije.

„Ona ne pomaže pomirenju u BiH. Dakle, smatramo da je neophodno ukinuti i zatvoriti Kancelariju visokog predstavnika. Ovde treba reći i da naše kolege iz EU smatraju da Kancelarija visokog predstavnika nije u skladu sa suverenitetom BiH, ali oni imaju drugačiji pogled na to kako ona treba da funkcioniše“, kaže Kalabuhov.

Po mišljenju Rusije, naveo je, oni su prekršili postojeće uslove za imenovanje novog visokog predstavnika. „Zato polaze od nekih svojih shvatanja, ali mi smatramo da je prošlo vreme Kancelarije visokog predstavnika“, rekao je Kalabuhov.

On je dodao da je Rusija u tom smislu obustavila finansiranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH i ponovio da kolege iz Saveta za provođenje mira (PIK) imaju nerealno viđenje toga koje zadatke treba rešavati u BiH.

Kalabuhov je izrazio žaljenje što se lekcije Drugog svetskog rata zaboravljaju, iskrivljuju, falsifikuju.

„U pitanje se dovode sva ona postignuća čovečanstva posle Drugog svetskog rata, smisao i značenje organizacije UN. U pitanje se dovodi i samo međunarodno pravo koje se menja nekim pravilima diktiranim iz jednog centra“, rekao je.

Istakao je da BiH nije na spisku zemalja koje se neprijateljski odnose prema Rusiji, te da se na nju ne odnose mere koje se primenjuju na neprijateljske države, a među kojima je odluka o prelasku trgovine gasom na rublje.

Kalabuhov ne očekuje da će SAD i druge članice NATO doneti odluku o direktnom vojnom kontaktu sa Rusijom, odnosno da se bore protiv Rusa u Ukrajini.

„Međutim, u poslednje vreme vidimo realizaciju strategija usmerenih na borbu protiv Rusije preko marionetske Ukrajine i sve te odluke poput slanja oružja svedoče da SAD i njihovi sateliti žele poraz Rusije, te da su za front izabrali Ukrajinu“, kazao je Kalabuhov.

O robožnjim ruskim zločinima u Buči i Kramatorsku ne govori celi svet, već oni sa Zapada koji žele zlo Rusiji i trude se da manipulišu javnim mnjenjem na tom planu, naveo je ambasador Rusije.

„Rusija jasno zna šta je bilo u Buči i ko je priredio tu montiranu provokaciju. Ničeg sličnog nije bilo u periodu kada se na teritoriji Buče nalazila ruska vojska. O tome nije govorio ni gradonačelnik Buče, ni ljudi na javnim i društvenim mrežama“, naveo je Kalabuhov.

On je rekao da je nemoguće da Rusija bude izbačena iz Saveta bezbednosti UN, uprkos pojedinim pozivima na tom planu iz Ukrajine i sa Zapada.

Kada je reč o cenzurisanju ruskih medija, Kalabuhov je rekao da time padaju u vodu zapadne priče o objektivnom informisanju i alternativnim gledištima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar