U trendu

Kalifornija: Evakuacije zbog požara, pepeo pada kao sneg (foto)

Pepeo i dim teraju ljude da se bore za vazduh u Južnoj Kaliforniji, gde već nedelju dana bukte ogromni požari što ih čini petim po veličini u itoriji te savezne američke države.

Kako prenosi AP, na desetine hiljada ljudi je evakuisano iz svojih domova usled požara koji su zahvatili mesta u blizini grada Santa Barbara.

Zbog dima koji se širi vazduhom, evakuišu se čak i stanovnici područja koja nisu dobila naređenja za to, strahujući od novog zatvaranja puteva koji su prošle nedelje bili privremeno blokirani. Umesto snega, u tom delu Kalifornije pada pepeo.

Onima koji su ostali u Montesitu, ekskluzivnom naselju na oko 120 kilometara severozapadno od Los Anđelesa, policija je dodelila zaštitne maske za disanje. Među stanovnicima tog naselja su i poznate ličnosti novinarka Opra Vinfri, glumica Dru Barimor i glumac Džef Bridžis.

Glumac Rob Lou je noseći masku tokom evakuacije u nedelju, rekao na Instagramu da se moli za sve ljude iz njegovog kraja.

„Nadam se da su svi bezbedni kao i mi i hvala za molitve i misli. I srećno vatrogascima, potrebni ste nam!“

Voditeljka američkog tokšoua Elen Dedženeris takođe je na društvenoj mreži navela da susedi pomažu jedni drugima i njihovim ljubimcima kako bi svi bili bezbedni.

„Šaljem ogromnu ljubav i zahvalnost vatrogasnoj i policijskoj službi. Hvala vam svima“, poručila je Elen.

Kako je Rojters u ponedeljak izvestio, nova evakuacija je naređena žiteljima delova gradova Karpinterija i Montesito.

Požari su do sada uništili skoro 63.000 hektara zemljišta, uništeno je oko 1.000 kuća i drugih objekata, a bez struje je više od 90.000 stambenih i poslovnih građevina.

Jačini požara doprinose veoma snažni vetrovi, a u subotu su zabeleženi naleti do 65 kilometara na čas.

Do sada je zbog požara evakuisano oko 200.000 ljudi, a jedina žrtva pripisana požarima je 70-godišnja žena, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći, dok je bežala od vatrene stihije.

Tragedija se desila na ranču za treninge konja, gde je stradalo više desetina konja, uključujući i 46 čistokrvnih grla.

Britanska agencija je navela da su požari u okruzima San Dijego i Los Anđeles uglavnom pod kontrolom.

Hiljade vatrogasaca i dalje se bore protiv šest šumskih požara, od okruga Ventura, severno od Los Anđelesa, pa sve do San Dijega na jugu, a AP navodi se se veliki rizik od požara očekuje i u januaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar