U trendu

Kalifornija odlučuje o sudbini guvernera Njusoma

SAKRAMENTO – Glasači u Kaliforniji danas će odlučivati da li će izabrani guvrener Gevin Njusom ostati na funkciji ili će biti smenjen.

Njusom se bori da zadrži poziciju i prema anketama on vodi u odnosu na svog glavnog rivala iz Lerija Eldera iz redova Republikanske stranke, ali Elder ništa ne uzima zdravo za gotovo.

Predsednik SAD Džozef Bajden dao je podršku guverneru Kalifornije i na skupu organizovanom u Long Biču ocenio je da će rezultat glasanja „ođeknuti u celom svetu“, preneo je BBC.

Republikanci se nadaju da će uspeti da dobiju više od 50 odsto glasova za opoziv kako bi izbacili demokratskog guvernera u prvom mandatu, što se već dešavalo 2003. godine kada je glumac Arnold Švarceneger smenio sa položaja tadašnjeg guvernera Kalifornije Greja Dejvisa.

Među kandidatima je i bivša olimpijska atletičarka Ketlin Džener, ali konzervativni radio voditelj, republikanac Leri Elder je najozbiljniji oponent Njusomu.

„Troškovi života, visoki porezi, strogi propisi. Oni će biti poništeni kada dođem u Sakramento“, ističe Elder, dok vodeće demokrate pozivaju da se glasa protiv opoziva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.