U trendu

Kalin: Sankcije NATO protiv Turske čine NATO slabijim

ANKARA – Sankcije protiv Turske na snabdevanje proizvodima odbrambene industrije čine NATO slabijim, izjavio je danas portparol predsednika Turkse Ibrahim Kalin.

„Zahtevali smo od Švedske i Finske da se odmah ukinu ograničenja na uvoz proizvoda odbrambene industrije i videli smo njihov pozitivan stav prema ukidanju sankcija sektoru odbrane. To je ključno, jer mislimo da nije u redu da saveznici nameću embargo jedni drugima. To samo slabi savez i čini naše neprijatelje zadovoljnima“, rekao je Kalin na konferenciji za novinare u Ankari, prenosi TAS S.

On je dodao da je Ankara tokom razgovora sa delegacijama kandidata za članstvo u NATO, Finske i Švedske, primetila pozitivan stav prema ukidanju embarga na izvoz oružja.

Ove dve zemlje zabranile su izvoz oružja u Tursku nakon upada turskih snaga u Siriju gde su se suočile sa milicijom sirijskih Kurda.

Na konferenciji za novinare nakon razgovora sa predstavnicima Švedske i Finske, Kalin je rekao da su zabrinutost Turske u vezi sa terorizmom i očekivanja o konkretnim koracima za njihovo rešavanje preneti kolegama iz te dve zemlje, preneo je Rojters.

Finska i Švedska koje su danas zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO, poslale su svoje delegacije u Ankaru, kako bi pokušale da reše problem sa Turskom zbog protivljenja te zemlje njihovom članstvu u alijansi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.