U trendu

Kamere snimile ženku divlje pande sa mladunčetom na jugozapadu Kine

Infracrvene kamere u prirodnom rezervatu u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan snimile su ženku divlje džinovske pande i njeno mladunče, što je redak prizor za ovu inače usamljeničku vrstu.

Video snimci prikazuju odraslu pandu kako šeta šumom u nacionalnom rezervatu prirode Tangđiahe, budno motreći okolinu. Pratilo ju je mladunče pande koje je „naletelo“ na kamere, prenela je Sinhua.

Osoblje rezervata nedavno je pronašlo video zapise pregledali podatke zabeležene kamerama tokom četvrtog kvartala ove godine.

„Procjenjuje se da je mladunče staro oko godinu dana. Ova zima bi mogla biti poslednja koju provodi sa svojom majkom“, rekao je Huang Jan, stručnjak iz Kineskog centra za zaštitu i istraživanje džinovske pande.

Stručnjaci su primetili da mladunce divljih džinovskih pandi obično odgajaju majke i da ih nakon druge godine života ostavljaju kako bi živeli samostalno.

Kamere su ove godine snimile više video zapisa i slika džinovskih pandi na tom području, što pokazuje da je vrsta zabeležila porast populacije u rezervatu.

Smešten u okrugu Ćingčuan, rezervat Tangđiahe prostire se na oko 40.000 hektara i deo je Nacionalnog parka džinovske pande. To je prostran prirodni rezervat posvećen zaštiti džinovskih pandi i njihovih staništa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.