Kameron: Britanija bi skupo platila okretanje leđa EU

Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je danas da bi izlazak Britanije iz Evropske unije povećao rizik od rata i da bi ta zemlja skupo platila okretanje leđa 28-članom bloku.

Kameron je tu poruku uputio u govoru o nacionalnoj bezbednosti koji je danas održao pred diplomatama i predstavnicima tabora „za“ i „protiv“ daljeg članstva u EU, uoči referenduma o daljem članstvu Britanije u Uniji koji će biti održan 23. juna, prenosi AP.

„Izolacionizam nikada nije doneo dobro ovoj zemlji“, istakao je on, dodavši da istorija pokazuje kako Britanija ne može da stoji po strani dok Evropa ulazi u sukob.

Upozorivši da bi i sam mir mogao da bude ugrožen eventualnim izlaskom Britanije iz EU, Kameron je ukazao da je Unija pomogla u pomirenju zemalja koje su se decenijama sukobljavale.

„Britanija ima suštinski nacionalni interes da održava zajednički evropski cilj izbegavanja sukoba između evropskih zemalja“, rekao je Kameron.

Prema njegovim rečima, odluka o članstvu u EU je i odluka o mestu Britanije u svetu i o tome kako će ta zemlja ostati bezbedna i kako može da deluje u Evropi i širom sveta, „a ne samo da prihvata svet kakav drugi diktiraju“.

„Želim da pokažem da je, ako volite svoju zemlju, ako želite da ostane snažna u svetu i da građani ostanu bezbedni, naše članstvo u EU jedno od sredstava koje nam pomaže da to i ostvarimo“, poručio je Kameron.

Takođe je izazvao zagovornike izlaska iz EU, među kojima su i neki od njegovih najbližih saveznika, da pokažu da će Britanija biti bezbednija i u većem blagostanju ukoliko napusti 28-člani blok.

Rojters ocenjuje da je britanski premijer održao „veliki, hrabar, patriotski“ govor u prilog ostanka Britanije u EU, s porukom da je članstvo pomoglo u zaštiti zemlje i pojačalo njenu moć na svetskoj sceni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.